Nerudová ostře o Klausovi: Zase by rád hranice. Nejvíc mu prý na EU vadí nekvalitní sjezdovky

Exprezident Václav Klaus byl hostem Partie Terezie Tománkové

Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové

Václav Klaus by klidně vyndával pas a ztížil cestování milionům lidí v Česku, napsala ekonomka a kandidátka do evropských voleb za STAN Danuše Nerudová. Reagovala tak na slova exprezidenta z Partie, kde kritizoval současnou podobu Evropské unie. Podle něj jsou otevřené unijní hranice fatální chybou. „Nejvíce mu prý na EU vadí nekvalitní sjezdovky,“ rýpla si Nerudová do někdejší hlavy státu. Klause se na sociálních sítích pro změnu zastal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Mluví srozumitelně o podstatných věcech. Ne o pseudoproblémech,“ dodal Blažek.

Klaus už delší dobu neskrývá nespokojenost se současnou podobou EU. V nedělní Partii Terezie Tománkové zkritizoval nejen obsáhlé dotační programy s nejasným výsledkem, ale také otevřené hranice v rámci unijních zemí. „Jsem ochoten na hranicích České republiky s jakoukoliv zemí světa vyndat z kapsy pas a ukázat, kdo jsem. Otevření hranic nebylo pro nás žádným fatálním přínosem,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na jeho víkendový vstup ve studiu posléze reagovala kandidátka STAN do evropských voleb Danuše Nerudová. „Exprezident Klaus nám v TV řekl, že otevření hranic v Evropě byla chyba a klidně by zase vyndával pas. Kdo by řešil, že by tím ztížil cestování pro miliony lidí v naší zemi,“ zhodnotila Klausův postoj Nerudová.

„Nejvíce mu prý na EU vadí nekvalitní sjezdovky,“ poznamenala jedovatě. Klaus totiž v nedělní Partii uvedl, že navštívil všechny dotacemi pokryté lyžařské sjezdovky. „Musíte se odpichovat, aby to vůbec vedlo dolů. Byl jsem na všech,“ nechal se slyšet na CNN Prima NEWS.

Celý záznam z Partie s Václavem Klausem si můžete pustit níže.

Exprezident nicméně nebyl jediný, kdo se dočkal zmínky. Pustila se též do hnutí ANO či SPD. „Místopředseda hnutí ANO (Karel Havlíček, pozn. red.) označil mezinárodně oceňovanou pomoc vlády s dodávkou munice Ukrajině za laciné PR. A to jsou přesně ti, kterým nemůžeme naši zemi a Evropu nechat. Extremisté a populisté, kteří umí pouze bořit, nikoliv tvořit,“ volila drsnější rétoriku Nerudová.

Blažek: Klaus mluvil o podstatných věcech

Klaus se ale překvapivě dočkal podpory z vládního tábora, který rovněž dlouhodobě kritizuje. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ocenil jak exprezidentovo vystoupení v nedělní Partii, tak Terezii Tománkovou.

„Slyšel jsem moderátorku, která se nesnaží být chytřejší a agresivnější než ten, koho má ve studiu. A politika, který na rozdíl od mnoha z nás mluví srozumitelným jazykem o podstatných věcech. Ne o pseudoproblémech, jimiž nás permanentně zavaluje většina pražských redakcí a sociálních sítí. Píšu to přesto – nebo právě proto – že jsem členem vlády, kterou právě on tak často kritizuje. O ODS nemluvě,“ sdělil na platformě X Blažek.

Za svůj příspěvek ale schytal šéf resortu spravedlnosti nespokojené reakce od uživatelů sítě, kterým Klausova slova a názory vadí. Ministr se ale nenechal ve svém postoji zviklat a později připsal další vysvětlení, proč hájí někdejší hlavu státu, která kritizuje i kabinet Petra Fialy (ODS).

„Pro všechny, kdo mi za to z pozice ‚demokratů‘ spílají a ztotožňují mne s názory Václava Klause třeba na ruský vpád na Ukrajinu: není a nemělo by být nic špatného na tom, když si všimnu srozumitelnosti argumentace i u někoho, kdo není příznivcem vlády či ODS a dokonce má v mnoha směrech opačné názory. Mají-li se prosadit názory naše, musíme být ještě přesvědčivější, srozumitelnější a mluvit o podstatných věcech. Láteření na sítích je málo,“ vzkázal Blažek.

Coby premiér předával Václav Klaus na začátku roku 1996 v Římě českou přihlášku do Evropské unie. O sedm let později pak byl přítomen u podpisu smlouvy, která stvrdila členství v unijním uskupení. Ovšem nyní – o dvě dekády později – patří zakladatel Občanské demokratické strany k nejostřejším kritikům Evropské unie a jejích současných pravidel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka v Partii. Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček se pustil do antikampaně koalice Spolu. Ministr vnitra Vít Rakušan mu pak připomněl předvolební prohřešky šéfa opozičníků Andreje Babiše.

Tagy: