Nerudová roky publikovala v predátorských časopisech. Zda za to platila, si nevzpomíná

Danuše Nerudová

Nerudová také publikovala v predátorských časopisech

Jednička koaliční kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) do Evropského parlamentu (EP) Danuše Nerudová v letech 2009 až 2015 opakovaně publikovala v predátorských časopisech, uvedl v pondělí web Seznam Zprávy, podle kterého šlo o devět textů. Bývalou rektorku Mendelovy univerzity prý nyní mrzí, že se její články v časopisech s pochybnou pověstí objevily. Přestala v nich prý publikovat, když akademická sféra problém těchto časopisů definovala. Na sociální síť X poté napsala, že „se na všech frontách hledá něco na Nerudovou“.

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity publikovala v období mezi lety 2009 až 2015 v takzvaných predátorských časopisech, uvedl web Seznam Zprávy. Jedná se o časopisy, které zveřejňují články bez ohledu na jejich kvalitu. Akademické prostředí pak zaplavují texty, jež nesplňují základní náležitosti odborných materiálů. Celkově mělo jít o devět článků. Zda za publikace textů platila, si podle svých slov nepamatuje.

K TÉMATU: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Jednička kandidátky STAN pro evropské volby připustila, že si je kontroverze vědoma. „Samozřejmě z dnešního pohledu nejsem ráda, že některé mé články vyšly v časopisech, které mají pochybnou hodnotu,“ sdělila webu. Doplnila, že od doby, kdy se problematika začala v akademické sféře řešit a vědecká obec definovala znaky a seznamy takových časopisů, už v nich nepublikovala.

Celkem Nerudová jako autorka či spoluautorka publikovala od roku 2002 do současnosti 260 textů vědeckého charakteru, sdělil web. Do predátorských časopisů zařazených na takzvaný Beallův seznam přispěla devětkrát, v šesti případech šlo o časopis Business Review, dále šlo o Journal of American Business Review a American Academy of Business Review. „Zda se za publikování platilo, si nevzpomínám, je to více než deset let,“ pronesla bývalá prezidentská kandidátka.

Za zásadní mimo jiné označila, že od roku 2015 v problematických časopisech nepublikovala a například údaje citační databáze Web of Science ukazují na výrazný posun v kvalitě její vědecké práce. Nerudová své pochybení připisuje také dřívějšímu hodnocení vědy přezdívanému „kafemlejnek“. „Hodnotil pouze kvantitu, nikoliv kvalitu publikací. S tím souvisel i dynamický rozvoj predátorských časopisů, které na systému parazitovaly,“ řekla.

Bývalá rektorka brněnské univerzity později na síti X uvedla, že kampaň začíná nabírat na obrátkách. „Dostala se ke mně informace, že se už na všech frontách hledá něco na Nerudovou. Čekala jsem, co přijde tentokrát. O to více mě překvapilo, že se vytahuje už rok a půl stará informace,“ napsala.

Zjištění webu se podle ní týká statí, na něž se ještě nevztahovaly zpřísněné publikační normy. „Řeší se některé z mých starších prací, které byly publikovány před rokem 2016. Před tímto rokem univerzity neměly jasně nastavená pravidla pro tzv. časopisy pochybné kvality (predátorské časopisy). Systém hodnocení tlačil na kvantitu, nikoliv kvalitu. Několik málo publikací tak najdete bohužel i na tomto seznamu,“ hájila se v příspěvku s tím, že od té doby se v podobných periodikách její práce neobjevily.

Problém s predátorskými časopisy měl i Tuleja

Opakované publikování v těchto predátorských časopisech překazilo minulý týden nominaci Pavla Tulejy (TOP 09) na post ministra pro vědu a výzkum. Politik uvedl, že žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, a své aspirace se vzdal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ocenila, že ekonom rychle vyhodnotil situaci kolem pochybností o své publikační činnosti. Ukázal tak vysoké nároky na politickou odpovědnost, která je TOP 09 vlastní, reagovala na jeho odstoupení z nominace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koalice ukazuje politickou zoufalost typu Nutella, tvrdí Kulidakis. Schmarcz použil hokejový příměr

Tagy:
časopis Markéta Pekarová Adamová Danuše Nerudová publikace Mendelova univerzita v Brně odborný časopis pochybení Seznam Zprávy predátorské časopisy akademická obec Web of Science Pavel Tuleja Beallův seznam