Zpověď otce útočníka v Texasu: Nechci, aby mu lidé říkali zrůdo. Byl to dobrý člověk

Pietní místo v texaském Uvalde

Texaské městečko Uvalde se jen těžce vzpamatovává ze šoku

Nečekal jsem, že syn udělá něco takového, měl raději zabít mě. V rozhovoru pro web The Daily Beast to uvedl otec Salvadora Ramose, který v úterý na základní škole v texaském městě Uvalde chladnokrevně zastřelil 21 lidí. Navzdory brutálnímu činu ho označil za „dobrého člověka“. „Lidé o něm nic nevědí. Nechci, aby mu říkali zrůdo,“ zastal se svého potomka.

„Nikdy jsem nečekal, že udělá něco takového,“ řekl webu The Daily Beast 42letý Salvador Ramos. „Měl místo toho, co provedl, zabít mne. Chci, aby lidé věděli, že je mi strašně líto, co syn způsobil,“ doplnil.

Osmnáctiletý Salvador Ramos v úterý chladnokrevně střílel po žácích a pedagogickém sboru na základní škole Robb v texaském Uvalde. Podle informací CNN zabil 19 dětí a dva učitele. Ještě předtím postřelil svou babičku.

Asi by mě taky zastřelil

O tom, na co se chystá Salvador, neměl prý jeho otec vůbec ponětí. V době střelby byl v práci. O brutálním útoku se dozvěděl až ve chvíli, kdy mu to oznámila jeho matka po telefonu. V panice začal volat do místní věznice a shánět se po synovi. Vzápětí mu došlo, že je nejspíše už po smrti. „Zabili mi chlapečka,“ řekl Ramos. „Svého syna už nikdy neuvidím, stejně jako oni (blízcí obětí) neuvidí své děti. A to mě bolí,“ přiznal muž.

Navzdory strašlivému masakru v rozhovoru trval na tom, že jeho syn „byl dobrý člověk“. „Netuším, proč měl tak násilnické sklony ani proč si za cíl vybrat právě školu,“ uvedl a doplnil, že si v posledních měsících všiml u Salvadora jisté změny. Nepřikládal jí ale žádný význam. „Pořídil si boxerské rukavice, které si pak zkoušel v parku. Říkal jsem mu tehdy, že mu jednoho dne někdo nakope zadek,“ zavzpomínal mladíkův otec.

Ramos se s ním neviděl asi měsíc. Podle něj byl Salvador frustrovaný z covidových opatření a po setkání netoužil. „Moje matka mi říkala, že by mě asi taky zastřelil. Vždycky mi totiž říkával, že ho nemám rád,“ vysvětlil. Ramos také vyčítal chlapcově matce Adrianě Reyesové, že mu nekoupila více školních potřeb a oblečení. Podle něj byl totiž mladík ve škole šikanován za to, že každý den nosil stejné oblečení. Deník The Daily Beast se obrátil na Reyesovou s prosbou o vyjádření, ta však neodpověděla.

Bývalí spolužáci a rodinní příslušníci médiím skutečně potvrdili, že byl mladík šikanován. Důvodem měla být ovšem vada řeči. Někteří o něm také říkali, že měl agresivní sklony.

Co se týče Salvadorova otce, má podle infromací výše jmenovaného webu dlouhý trestní rejstřík. Byl například odsouzený za napadení. Ramos v rozhovoru také uvedl, že si jeho syn často stěžoval na babičku z matčiny strany.

V závěru rozhovoru pak dodal, že důvodem, proč se rozhodl promluvit, je ten, že chce, aby se příběh jeho syna dostal na veřejnost. „Nechci, aby o něm lidé říkali, že je zrůda. Nic o něm nevědí a nevědí nic o tom, čím si procházel,“ uzavřel Ramos.

Tagy: