Pokud jste zastánci zdravého životního stylu, měli jste možná tendenci odpírat si svá oblíbená jídla. K pokrmům, které jsou často označovány za nepřátele hubnutí, se obvykle řadí i hamburgery. Při použití nevhodných surovin se z nich totiž stávají kalorické bomby. Jde to ale i zdravě a chutnají výborně!
Hamburgery bývají považovány za symbol západní nezdravé kuchyně. Po návštěvě restaurací rychlého občerstvení se vás odér přesmaženého oleje často drží ještě pěkných pár chvil po odchodu. Při pohledu na jednotlivé suroviny na výrobu hamburgeru přitom nelze žádnou z nich označit za vysloveně nezdravou: maso, salát, zelenina, pečivo, hořčice. Problematický je totiž především způsob přípravy a kvalita těchto surovin.
Nevhodný olej, na kterém je maso připravováno, zvedá jeho kalorickou hodnotu až o 30 % bez jakéhokoli jiného přínosu. Žemle je často jen mouka vyhnaná kypřícím práškem do podoby housky bez jakéhokoli obsahu výživných látek. Kvalitu masa a čerstvost zeleniny můžeme navíc pouze hádat. Když ještě ke všemu tohle vše utopíme v dresinku, nedá se o zdravém jídle vůbec mluvit.
Pro milovníky burgerů máme ale jednu dobrou zprávu: Jde to i jinak! Jak?
3 zásady správné přípravy:
- K orestování masa stačí pár kapek oleje.
- Dresink si připravte sami, ať víte z jakých je surovin.
- Na žemli využijte kvalitní pečivo, například žitné.
Hamurger jako zdravý pokrm? Záleží na přípravě a surovinách Zdroj: freepik.com
2 původní recepty na zdravý hamburger:
Hovězí burger s polníčkem a medovo – hořčičným dipem
Budeme potřebovat: 100 gramů mletého hovězího masa, 1 celozrnnou housku, hrst polníčku, 1 menší rajče, červenou cibuli, salátovou okurku, lžičku medu, lžičku plnotučné hořčice, lžíci řepkového oleje, sůl a pepř.
Postup: Maso osolíme, opepříme a uválíme do placky o průměru velikosti housky. Na pánvi si rozehřejeme trošku oleje a maso na něm necháme zatáhnout z obou stran přibližně jednu minutu z obou stran. Poté pokračujeme v jeho opékání ještě 3 až 4 minuty z každé strany. Mezitím si nakrájíme cibuli na proužky a zeleninu na plátky. Do misky ve stejném poměru zamícháme med s hořčicí a přidáme špetku soli a pepře. Dresink máme hotový. Housku rozkrojíme podélně a vložíme ji do rozehřáté trouby nebo na suchou pánev. Necháme ji opéct jednu až dvě minuty podle toho, jak křupavou ji máme rádi. V posledním kroku přípravy dolní část housky potřeme dresinkem a pokládáme postupně polníček, maso, plátky zeleniny a cibuli. Přiklopíme druhou půlkou housky a propíchneme burger špejlí, aby nám půlky housky hezky držely u sebe. Přejeme dobrou chuť!
Burger z krůtího masa a červené řepy
Budeme potřebovat: 100 gramů mletého krůtího masa, červenou řepu, vejce, vrchovatou lžíci ovesných vloček, celozrnnou housku, polotvrdý sýr (gouda, eidam, ementál apod.), kečup, polníček, sůl a pepř. Koření na maso se hodí ideálně tymián a rozmarýn.
Postup: Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Na jeden burger si nastrouháme čtvrtinu řepy a smícháme ji v misce s vejcem, mletým masem, lžíci vloček a kořením. Vytvarovanou placku umístíme na pečicí papír a vložíme do trouby. Pečeme 30 minut a pět minut před dopečením do trouby přidáme i rozkrojenou housku. Spodní část housky potřeme lžící kečupu a skládáme postupně masovou placku, plátek sýra, lístky polníčku a vrchní část housky. Burger propíchneme špejlí a podáváme.
Tip na závěr: Pokud si neumíte představit hamburger bez hranolků, nakrájejte si batáty nebo brambory do tohoto tvaru, posypejte mletým chilli a špetkou soli. Takto připravené hranolky poté stačí umístit do trouby na dvacet až pětadvacet minut a péct doměkka.