Zrádný ukrajinský politik? Zelenského poslanec čelí stíhání za spolupráci s Ruskem

Ukrajinský soudní tribunál aktuálně řeší případ jednoho z poslanců Verchovne rady Oleksandra Dubinského. Poslanec zvolený za stranu Sluha národa prezidenta Volodymyra Zelenského, který hlavě státu dříve pomáhal, je stíhán pro velezradu. Údajně měl totiž na popud ruských tajných služeb zasévat nesvár mezi Ukrajince a Američany, aby oba státy omezily svoji spolupráci. O případu informují ukrajinská i jiná zahraniční média.

Prvotní informace o zadržení vlastního poslance kvůli podezření ze spáchání velezrady přinesla tajná služba SBU již v polovině listopadu. Tehdy však Dubinského nejmenovala, na sociální síť Telegram umístila fotografie se zadrženým politikem s rozmazaným obličejem, aby nebyl jasně poznat. Ovšem třeba deník Kyiv Post se již v té době odvolával na své zdroje, že zadrženým má být právě Dubinskyj.

VIDEO: Ukrajinci se chlubí západní technikou

Poslanec měl být podle obžaloby součástí skupiny pod hlavičkou nechvalně proslulé ruské tajné služby GRU. Úkolem Dubinského bylo zasít nesvár mezi Ukrajince a Američany, aby tak oba státy omezily spolupráci. Washington je totiž pro Kyjev v obraně proti ruské invazi naprosto klíčovým spojencem.

„Hlavním cílem této skupiny bylo využít napětí politické situace na Ukrajině a diskreditovat náš stát na mezinárodním poli. Kvůli tomu dostávala skupina peníze od ruské tajné služby. Šlo o více než deset milionů dolarů,“ uvedla v prohlášení SBU. Dubinskyj měl podle ní mít i krycí jméno „Buratino“ – sovětská obdoba pohádkové postavy Pinocchia.

Ukrajinská tajná služba rovněž uvedla, že Dubinskyj se pokoušel šířit lživé zprávy o ukrajinském nejvyšším vojenském velení i o vysoce postavených politicích. Mimo to měl například šířit informaci, že se Ukrajinci zapojili do údajné manipulace amerických prezidentských voleb v roce 2020.

Dubinskyj se měl totiž v roce 2019 sejít v Kyjevě s právníkem tehdejšího prezidenta USA Donalda Trumpa Rudym Giulianim. Společně měli shánět kompromitující materiál na demokratického kandidáta a nynější hlavu státu Joea Bidena přes ukrajinské aktivity jeho syna Huntera.

Údajný zrádce stále škodí Zelenskému

Pokud by byl Dubinskyj skutečně uznán vinným z velezrady a spolupráce s nepřítelem, hrozí mu podle deníku Kyiv Post až 15 let vězení a propadnutí majetku.

Politik toho času sedící v cele ovšem zatápí Zelenskému i nadále. Podle magazínu Newsweek totiž stojí za peticí, která usiluje o omezení prezidentovy plánované změny pro pravidla mobilizace.

Mezitím navíc Dubinskyj přišel s tvrzením, že byl ve vazbě surově zbit a zraněn. Informoval o tom v sobotu jeho tým na sociální síti Telegram. „Existuje reálná hrozba újmy na zdraví a životě vůči poslanci ukrajinského národa,“ uvedl Dubinského tým.

Zadržený zákonodárce je poslancem od roku 2019, když byl zvolen za Zelenského partaj Sluha národa. Současného ukrajinského prezidenta podporoval již dříve v době, kdy byl novinářem. Terčem jeho kritiky byl naopak Zelenského předchůdce na postu prezidenta Petro Porošenko. V roce 2021 Dubinského vedení strany vyloučilo kvůli porušování vnitrostranických pravidel a odmítání poslušnosti, jak tehdy psala Ukrainska Pravda.

Tagy:
válka Ukrajina sociální síť USA Rusko Kyjev Telegram tajná služba velezrada Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Kyiv Post