Zrno: Na Donbase část lidí cítí nostalgii po SSSR. Just zmínil, kolik let může válka trvat

Jiří Just a Matyáš Zrno

Jiří Just, Matyáš Zrno

Na Donbasu i nyní najdeme lidi, kterým by úplně nevadilo, kdyby Rusko ve válce zvítězilo a oni by se ocitli pod ruskou správou. Nostalgie po Sovětském svazu je zejména mezi starším obyvatelstvem stále patrná. V pořadu Zprávy Plus to řekl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa nejde Rusku o územní zisk, ale o „denacifikaci a demilitarizaci“ Ukrajiny a válka může klidně trvat deset let.

Podle Zrna dá obecně říci, že s otevřenou ochotou vyměnit území za mír se na Ukrajině ještě setkat nelze. „Je to ještě pořád tabu, ale atmosféra na Ukrajině se trošičku mění. Je pravda, že na východě země, na Donbasu, stále najdete lidi, kterým by nevadilo, kdyby Rusko zvítězilo a oni by se ocitli pod jeho správou. Není to většina, ale zejména u starších lidí je nostalgie po Sovětském svazu patrná,“ řekl Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Masivní útok na Kyjev. Na město se snesla armáda ruských dronů, poplach trval sedm hodin

I přes tyto hlasy si ale podle Zrna ukrajinský prezident Zelenskyj nemůže dovolit začít vyjednávat o míru s územními ústupky. „Lidé, kteří jsou nejvíce proti tomu, jsou zároveň muži, kteří dnes tvoří většinu elitních jednotek na frontě. Myslím, že Zelenskyj by si hodně rozmyslel, jestli chce s nimi riskovat spor, který by případně mohl rozložit celou armádu,“ sdělil Zrno.

Jako možný kompromis při jednáních se mu jeví jistá forma neformálního přiznání. „To znamená, že oficiální ztráty území vláda v Kyjevě neuzná, ale v praxi se s tím nějakým způsobem smíří,“ dodal Zrno.

Podle Justa však nehrozí, že by Rusko svůj postup zastavilo na současných liniích. „Vladimir Putin zdůrazňuje, že Rusku nejde o území, ale o ‚denacifikaci a demilitarizaci‘ Ukrajiny. Tudíž Rusko chce, aby mu Ukrajina byla plně podřízena a v Kyjevě vládli proruští politici,“ řekl Just.

Vladimir Putin deklaroval, že Rusko je připraveno vést válku ještě pět let. Podle Justa tím chtěl ale pouze řečnicky orámovat nejbližší perspektivu konfliktu. „Vše záleží na úspěších na bojišti a stavu ruské ekonomiky. Pokud vydrží, a západní sankce se na ní nebudou projevovat, válka může trvat klidně deset let. Putin si může plánovat cokoli, ale je rukojmím stavu své armády a ruské ekonomiky,“ dodal Just.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry drtivého ukrajinského úderu na konvoj okupantů. Ruské tanky se rozletěly na kusy

Tagy: