Zrno o náladě na Ukrajině: Mobilizace není spravedlivá. Říká se, že se týká chudých z vesnic

Zahraniční reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno

360° (212)

Ukrajinská mobilizace se logicky nemůže týkat všech, jde o to, jak se lidé vybírají. Chudí lidé v zakarpatských vesnicích mají dojem, že to spíše dopadá na ně než na vzdělané a bohaté lidi z měst, kteří mají více možností, jak se vojenské službě vyhnout. V pořadu 360° to řekl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Ukrajinci podle Zrna chápou, že mobilizace je nutná, protože vojáci na frontě se musí střídat. „Když ale dojde na lámání chleba, tak ne každý chce být tím, kdo vystřídá vojáka na Donbase. Kromě toho prosakuje stále více zpráv o nekompetentním velení a zbytečných ztrátách na některých úsecích fronty,“ sdělil Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Krach obřího ruského útoku. Ukrajinci postupně zlikvidovali frontu tanků, odhalují záběry

Podle něj se lidé bojí, aby je nějaký důstojník neposlal na jatka bez adekvátního výcviku a vybavení. „Něco z toho je pravda, něco z toho je šeptanda, ale dohromady to vede k tomu, že opravdu nemalé množství mužů se ze země snaží uprchnout,“ řekl Zrno.

Potíže ve válečném snažení však podle Zrna mají i Rusové. „Rusko vede válku ‚bohatýrským‘ stylem. Tempo jeho ztrát je tak velké, že ani tak velká země je nedokáže adekvátně rychle nahrazovat, protože z politických důvodů Kreml nespustil mobilizaci,“ vysvětlil Zrno. Rusové se podle něj snaží armádu doplňovat hlavně dobrovolníky z chudších a odlehlejších regionů. „Že se jim těch vojáků nedostává, je vidět i na tom, že se výrazně zvýšil nástupní bonus pro muže, kteří kontrakt s armádou podepíší,“ dodal Zrno.

Přestože situace na frontě není jednoduchá ani pro jednu stranu, většina Ukrajinců podle Zrna stále věří, že mír bude znamenat jejich vítězství. „Ta většina se samozřejmě postupně zmenšuje, protože ta únava z války je vidět. V každé vesnici jsou pomníčky. Množství lidí, kteří si řeknou, že ten Donbas za tohle všechno nestojí, pomalu roste, ale myslím si, že bude třeba ještě mnoho ztrát, aby Ukrajina byla schopna zkousnout nějaký mír, který by pro ni mohl být ponižující,“ řekl Zrno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry demolice. Ukrajinský dron rozbořil budovu, v níž se schovávali ruští okupanti

Tagy:
Ukrajina politika Rusko Donbas ozbrojený konflikt Matyáš Zrno Moskevský Kreml konflikt, válka a mír