Vánoční klid zbraní? Není na pořadu dne, vzkázal Kreml. Kyjevem otřásly výbuchy

Z Kyjeva byly ve středu ráno hlášeny výbuchy. Měly tam zaútočit íránské drony. Vánoční ani novoroční klid zbraní není na pořadu dne, vzkázal podle agentury TASS Ukrajincům mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Spojené státy podle americké stanice CNN dokončují plány na vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Kreml odmítl výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby se Rusové do konce roku začali ze země stahovat. Nejkrvavější boje pokračují už několik týdnů u doněckého Bachmutu.

Z historického centra Kyjeva, kde se nachází i vládní budovy, byly ve středu ráno hlášeny výbuchy. Starosta Vitalij Kličko na Telegramu napsal, že v hlavním městě a Kyjevské oblasti protiletecká obrana sestřelila deset íránských dronů Šáhed. Poškozeno bylo několik budov. Agentura Reuters uvedla, že asi 20 minut před explozemi platil protiletecký poplach v Kyjevě i Kyjevské oblasti.

Rusko nemá na pořadu dne vánoční nebo novoroční klid zbraní na Ukrajině, vzkázal podle agentury TASS ve středu ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

Spojené státy podle zpravodajské stanice CNN dokončují plány na vyslání systému protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Oficiální oznámení o další vojenské podpoře pro východoevropskou zemi napadenou Ruskem by mohlo přijít už tento týden.

CNN se ve svém zpravodajství o systému protivzdušné obrany opírá o nejmenované činitele, podle nichž ještě plán potřebuje souhlas ministra obrany Lloyda Austina, a poté podpis prezidenta Joea Bidena. Očekává se ale, že tak učiní.

„Výpadky proudu jsou poslední nadějí teroristů,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že se Rusko připravuje na nový rozsáhlý raketový úder na Ukrajinu. „Ale i bez světla dobře víme, kam střílet a co osvobozovat,“ řekl Zelenskyj.

O odchodu ruských vojsk z Ukrajiny do konce roku nemůže být řeč, prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Reagoval tak na pondělní mírový návrh ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jenž podle agentury Reuters zahrnuje stažení ruských vojsk z Ruskem okupovaných ukrajinských území.

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zpustošené lesy, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku.

Tagy: