Zrno: Ukrajinský postup má potenciál opravdového průlomu. Může přeříznout pozice Rusů

Šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno z Ukrajiny přiblížil informace o postupech jak Rusů, tak Ukrajinců.

Válka na Ukrajině (3.7.2023 19:00)

Ruský postup na Donbase se měří ve stovkách metrů, a to zejména v místech, kde není žádný velký potenciál, ten ukrajinský je viditelnější, popsal situaci na frontě přímo z Ukrajiny šéf zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Ruské síly postupují zejména na východě Ukrajiny, směrem na Avdijivku, Makijivku a Lyman v Doněcké oblasti, stejně jako na Svatove v Luhanské oblasti. Uvedla to náměstkyně ukrajinského ministra obrany. Že je situace na frontě složitá, řekl i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Fronta je dlouhá tisíc kilometrů a síly obou stran jsou víceméně vyrovnané. Záleží na tom, na který úsek fronty se ta či ona strana rozhodne přesunout své rezervy,“ vysvětloval Zrno.

Zdůraznil, že ruský postup na Donbase se měří ve stovkách metrů. „A to na území, kde opravdu není nijaký velký potenciál. Postoupíte v lese, který má 30 kilometrů, o 500 metrů,“ podotkl. Něco jiného je však postup Ukrajinců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Past na Rusy funguje. Do Bachmutu se stahují elitní jednotky, velitelé nechápou, říká expert

„Zejména v Záporožské oblasti je viditelný. Směřuje ke klíčovému logistickému středisku, kterým je městečko Tokmak, a poté dále k Azovskému moři, což má potenciál skutečného průlomu a přeříznutí ruských pozic na Ukrajině vedví mezi okupovaný Donbas a Krym,“ dodal Zrno.

Tagy:
válka fronta Ukrajina opozice CNN Prima NEWS Krym postup Donbas Azovské moře Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj pozice Doněcká oblast Luhanská oblast protiofenzíva Svatove