Mach: Migrační pakt by šel zrušit přes dětské pleny. Zástupci koalice i ANO se mu vysmáli

Petr Mach

Mach řekl, jak by chtěl zrušit Green Deal

Lze zrušit migrační pakt? Tato otázka vyvolala poměrně humornou debatu mezi evropským lídrem koalice SPD a Trikolory Petrem Machem a lídrem Pirátů Marcelem Kolajou. Mach kromě jiného v evropském speciálu na CNN Prima NEWS připustil, že zmíněný pakt by šlo zrušit skrze směrnici o dětských plenách. Diskuse pobavila další politiky pětikoalice i opozičního hnutí ANO.

„V Evropském parlamentu oslovím všechny s návrhem na zrušení migračního paktu. Zdá se, že i Piráti budou pro. Říkali, že jim pakt vadí. Předpokládám tedy, že pan Kolaja bude pro náš návrh na zrušení migračního paktu určitě hlasovat,“ řekl Mach ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kandidujeme do Evropského parlamentu, abychom Evropskou unii oslabili, říká Vondráček

Pirátský politik jej nicméně upozornil, že takto jednoduše legislativní proces v Evropském parlamentu nefunguje. „Takže já nemůžu navrhnout zrušení migračního paktu?“ zeptal se Mach Kolaji, načež se začali více či méně smát i další lídři, kteří přijali pozvání do debaty – Danuše Nerudová (za STAN), Alexandr Vondra (za Spolu) i Klára Dostálová (za ANO).

„Jak to chcete udělat?“ podivoval se Kolaja. „Já vám to řeknu. Vy to po těch letech v europarlamentu možná nevíte. Jako europoslanec můžu buďto přes výbor, nebo sesbíráním, tuším, 40 podpisů podat pozměňovací návrh k jakémukoliv jinému nařízení, které bude projednávané. Zařadím bod, že se ruší konkrétní nařízení, třeba to o řízení migrace a azylu a tak dále,“ popisoval Mach, který již v Evropském parlamentu seděl v letech 2014 až 2017. Tehdy byl zvolen za Svobodné.

„Takže vy vezmete směrnici k dětským plenám a napíšete k ní, že rušíte migrační pakt? To je skutečně velmi vtipné. Chtěl bych vidět, jak pro to budete shánět většinu v Evropském parlamentu,“ glosoval Kolaja. Mach však na jeho otázku týkající se dětských plen přikyvoval slovem „ano“.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června 2024. Sledujte speciální předvolební vysílání CNN Prima NEWS zahrnující debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nevěřte všemu, co vidíte. Do evropských voleb promluví i „naklonovaní“ politici, varují experti

Tagy: