Hajný ukázal, kde našel ztracenou Julii. Když ji nesl v náručí, pohltily ho emoce

Pátrání po osmileté dívce, která se v neděli ztratila v lesích na Domažlicku, s napětím sledovalo celé Česko. Našla se po dvou mrazivých nocích na Horní Folmavě. Štáb CNN Prima NEWS se ve čtvrtek vydal se zachráncem holčičky přímo na místo, kde ji našel.

Naděje umírá poslední a vždy je šance, že vše dopadne dobře. S tímto pocitem vyrazil už třetí den po sobě do lesa jednatřicetiletý hajný Martin Semecký. A ukázalo se, že víra ve šťastné konce se vyplatila. „Přicházeli jsme, a jak je vidět vyležené místo, z něj se malá Julie postavila,“ ukázal Semecký.

Hajný uvedl, že vzhledem ke znalosti terénu by jemu a ostatním dobrovolníkům bylo proti srsti, kdyby se do pátrání nezapojili. „Podle informací, které jsme měli, jsme usoudili, že lesy kolem a tato oblast by byla nejsnadnější, kde bychom mohli začít hledat. Nakonec jsme se pak dopátrali k místu, kde jsme malou našli," popsal Semecký.

„Sám jsem tomu nemohl věřit. Pocity úžasné a smíšené. Holčička sama o sobě musí být strašně šikovná a odolná,“ řekl Semecký. „Její první pohled měl překvapení, strach, nedůvěru. Když jsme ji oslovili, trošku se uklidnila," dodal.

Protože měla dívka v době, kdy ji hajný našel, suché oblečení, domnívá se, že dvě mrazivé noci přečkala v posedu, který je vzdálený zhruba 60 metrů od místa, kde ji objevil. Moment, kdy Semecký dívku uviděl a posléze nesl v náručí, byl prý jeden z jeho nejemotivnějších zážitků. „Martin je hrozně hodný, obětavý a skromný člověk. Je dobře, že zůstala naživu a všechno dobře dopadlo,“ uvedla jedna z místních obyvatelek. „Je hrdina a statečný,“ dodala další.

Malý zázrak

Amar Ibrahim, který mnoho let organizuje kurzy přežití, považuje to, že dívka přežila, za malý zázrak. „Každý čekal na to nejhorší, protože v tomto počasí je i pro silného chlapa dva dny bez ničeho problém se z toho dostat,“ vysvětlil Ibrahim.

Podle instruktora je důležité, aby děti vždy, když se pohybují samy po lese, měly s sebou ideálně mobilní telefon, krabičku poslední záchrany nebo alespoň svítilnu. „Může se stát cokoliv – spadnout do nějaké jámy, všude je plno popadaných stromů. Jde hlavně o bezpečnost, když někam s dětmi vyrážíte,“ apeloval Ibrahim.

Dívka byla ve středu propuštěna z nemocnice do domácí péče a kromě pár škrábanců je v pořádku.

Tagy: