Zuřící Rusové pálí rakety hlava nehlava. Ukrajina ukázala ruiny školky, nemocnice i bytů

Ruská raketa zasáhla obytný dům nedaleko historického centra Kyjeva.

Ruské rakety zaútočily na Kyjev

Pouhý den poté, co se ukrajinská armáda pochlubila vypuštěním amerických raket HIMARS na ruské invazní jednotky, se režim prezidenta Vladimira Putina rozhodl přistoupit k radikální odvetě. Útočné akce přitom zasáhly nejen vojenské cíle, ale také budovy školky, nemocnice nebo obytného komplexu. O zkáze na území napadaného státu v neděli informovalo Velvyslanectví Ukrajiny v ČR s tím, že se Rusko chová jako teroristický stát.

„Obytné domy a školky nejsou vojenskými objekty. Rusko se chová jako teroristický stát,“ konstatuje ambasáda s tím, že mezi cíle nedělních útoků na Kyjev patřila i jedna z tamních školek. Jen pár dní předtím přitom Úřad generální prokurátorky Ukrajiny informoval, že v důsledku ruské invaze na Ukrajinu dosud zahynulo 324 dětí. Dalších 593 utrpělo zranění.

Že se diktátorský režim Vladimira Putina nezastaví před ničím, dokládají ukrajinské úřady i další fotkou. Na snímku prezentují zdemolovanou budovu zdravotnického zařízení ve městě Charkov. „Kromě obytných domů raketa zasáhla také nemocniční budovu,“ píše na sociálních sítích Velvyslanectví Ukrajiny v ČR.

Tím však výčet nedělního běsnění ruské armády na Ukrajině nekončí. Již v ranních hodinách zasáhla další z raket také obytný dům nedaleko historického centra Kyjeva. Ambasáda o tom informovala s tím, že se hasiči snaží zachránit lidi, kteří se nacházejí pod troskami. Starosta Vitalij Kličko rovněž oznámil, že se ze sutin podařilo vyprostit sedmiletou dívku. „Teď záchranáři hledají její maminku,“ dodal bývalý boxer.

Útoky ruské armády na civilní cíle na Ukrajině se odehrály jen den poté, co ukrajinská armáda začala používat proti ruským okupantům raketomety HIMARS, které Kyjevu dodaly Spojené státy. V sobotu to oznámil náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Podle jeho slov už Ukrajinci za pomoci HIMARS zasáhli první cíle nepřítele.

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálních sítích poděkovalo USA s tím, že jsou zbraně HIMARS v dobrých rukou. K textu následně přidalo i první oficiální záběry z použití daného raketového systému ve válce na východě Evropy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve avizoval, že jeho armáda nebude útočit na ruské území americkými raketovými systémy, i kdyby to jejich dosah teoreticky umožňoval.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Moskva považuje americké rozhodnutí poskytnout Ukrajincům pokročilé raketové systémy za „extrémně negativní“. Rjabkov rovněž Spojené státy obvinil, že prý nedělají nic pro řešení ukrajinské krize. O tom, že Rusko Ukrajinu napadlo, se však nezmínil.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina Česko USA Rusko Kyjev Vitalij Kličko Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu