Smrtící HIMARS v akci: Ukrajinci zveřejnili záběry ničivého útoku raket od strýčka Sama

USA pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.

Ukrajinská armáda už používá raketomety HIMARS

Ukrajinská armáda už používá proti ruským okupantům raketomety HIMARS, které Kyjevu dodaly Spojené státy. V sobotu to oznámil náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Podle jeho slov už Ukrajinci za pomoci HIMARS zasáhli první cíle nepřítele.

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálních sítích poděkovalo USA s tím, že jsou zbraně HIMARS v dobrých rukou. K textu následně přidalo i první oficiální záběry z použití daného raketového systému ve válce na východě Evropy.

Game changer či obrácení karet. I tak podle deníku The Guardian mluvili někteří vojenští experti o dodávce amerických salvových raketometů M142 HIMARS na Ukrajinu. Tento dělostřelecký systém dokáže zasáhnout cíle na vzdálenost až 300 kilometrů, což je přibližně například vzdálenost mezi Prahou a Bratislavou. Některé zdroje dokonce hovoří o dostřelu až 500 kilometrů.

Spojené státy však nakonec Ukrajině dodaly verzi střel s dosahem „pouze“ 80 kilometrů. I tak ale budou Ukrajinci nad Ruskem v tomto ohledu dominovat. Rusové ve svém dělostřeleckém arsenálu spoléhají na salvové raketomety BM-21 Grad, jejichž maximální dostřel se odhaduje na 20 až 40 kilometrů (záleží na druhu raket).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve avizoval, že jeho armáda nebude útočit na ruské území americkými raketovými systémy, i kdyby to jejich dosah teoreticky umožňoval.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Moskva považuje americké rozhodnutí poskytnout Ukrajincům pokročilé raketové systémy za „extrémně negativní“. Rjabkov rovněž Spojené státy obvinil, že prý nedělají nic pro řešení ukrajinské krize. O tom, že Rusko Ukrajinu napadlo, se však nezmínil.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Bratislava The Guardian USA Praha Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ukrajinská krize