Čaputová slaví velké jubileum. Svou životní lásku poznala až jako prezidentka

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která v úterý oznámila, že se po vypršení svého mandátu o znovuzvolení již ucházet nebude, 21. června slaví 50. narozeniny. Když se nevěnuje politice, ráda plave, čte a užívá si společnosti milovaných dcer. Jaká je v soukromí?

Zuzana Čaputová se narodila v Bratislavě, před nástupem do prezidentské funkce žila v Pezinku. Její matka Katarina pracovala jako administrativní pracovnice, otec Štefan byl ředitelem pobočky pojišťovny. První manželství s Ivanem Čaputem, s nímž má dvě dcery: dnes dvaadvacetiletou Leu a o tři roky mladší Emmu, skončilo před pěti lety rozvodem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zuzana Čaputová mandát obhajovat nebude. Slovensko příští rok bude mít nového prezidenta

Konec manželství pár plánoval dlouhou dobu, čekal jen na to, až budou jejich děti dospělé. „Rozvod s exmanželem jsme absolvovali velmi přátelsky a harmonicky. Jeden kamarád o nás řekl, že jak jsme dobře žili, tak dobře jsme se rozvedli. Máme opravdu velmi pěkný a korektní vztah. Dovolím si říct, že jsme přátelé. Jsme si stále oporou, ale po letech zvažování, neboť to nebylo rozhodnutí, které vzniklo ze dne na den, jsme se rozhodli takto naložit s naším manželstvím. Respektujeme se navzájem, pomáháme si a myslím, že jsme stále dobrými rodiči,“ svěřila se Zuzana Čaputová pro slovenské médium Šarm.

Okouzlil ji ředitel Greenpeace

V roce 2019 na své sociální síti naznačila nový partnerský vztah s hudebníkem, výtvarníkem, básníkem a překladatelem Peterem Konečným, který ji před prezidentskými volbami doprovázel během kampaně. Po roce ovšem oznámila rozchod.

Novou lásku poznala už jako slovenská prezidentka. Její srdce si získal Juraj Rizman, bývalý ředitel slovenské pobočky Greenpeace a ředitel komunikace Greenpeace pro střední a východní Evropu. „Ano, jsme spolu. Je to velmi osobní, a proto, jestli dovolíte, se k tomu nebudu více vyjadřovat,“ potvrdila Zuzana Čaputová deníku Blesk.

Z dcery roste politička

Volný čas nejčastěji tráví procházkami v přírodě, prací na zahradě, ráda plave a čte a užívá se společnosti milovaných dcer. „Nejraději mluvíme, debatujeme. Jen tak jsme spolu, zajdeme na kávu, pracujeme na zahradě, vaříme a u toho debatujeme. To nás hodně baví. Ta mladší je velmi politicky zběhlá a možná budoucí politička. Velmi se zajímá o věci veřejné. Myslím, že je docela zajímavá osoba s celkem zralým názorem na mnohé věci,“ prozradila slovenská prezidentka v pořadu Show Jana Krause.

Významným zdrojem duševní pohody je pro Čaputovou zenová meditace, které se věnuje už řadu let. „Je pro mě zdrojem poznání, sebepoznání, uspokojení a nadhledu nad emocionalitou. Vyvažuje racionalitu v hlavě. Je to očista. Tak, jako si sprchujeme tělo, očišťujeme meditací mysl,“ přiblížila Čaputová, která v mládí závodně hrála basketbal. Za svoje slabší stránky považuje tvrdohlavost a pozdní příchody.

Tagy: