Zuzana po očkování skončila na JIP. Jaké má šance na vyplacení odškodnění?

odškodnění očkování

Odškodnění za očkování

Desítky lidí v České republice zažádaly o odškodnění kvůli zdravotním komplikacím po očkování proti covidu. Jednou z nich je i paní Zuzana, která po vakcinaci skončila na několik týdnů v nemocnici. O tom, zda peníze dostanou, rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. To zatím žádnou žádost neproplatilo.

Paní Zuzaně doporučil očkování proti covidu její plicní i praktický lékař. Potíže u ní nastaly po aplikaci druhé dávky vakcíny Pfizer. „Do pěti minut jsem otekla a pan doktor mi píchal adrenalin a volal záchranou službu,“ popsala.

Po převozu na jednotku intenzivní péče se jí neulevilo. „Tam se ataky opakovaly ještě desetkrát. Zatáhlo se mi hrdlo, nemohla jsem polykat, nemohla jsem dýchat,“ popsala komplikace pacientka.

V nemocnici byla skoro čtyři týdny. Podle biochemika Zdeňka Hostomského ale není důvod se vakcíny obávat. „Jsou to výjimečně vzácné situace a v mnoha případech to má i více příčin,“ uvedl.

Tři lidé požadují sto milionů korun

I ona bude žádat o odškodnění kvůli zdravotním komplikacím po očkování proti covidu. Po státu bude požadovat částku kolem sta tisíc korun. Jestli peníze dostane, je ale otázka. „Naše zkušenost je taková, že nikdo nebyl odškodněn. A odpovědi ministerstva jsou stále stejné, zcela formální,“ řekla Martina Suchánková, předsedkyně spolku Rozalio, který usiluje o změnu systému očkování.

„Problém není v přepočtu škody, ale zejména prokázat příčinnou souvislost, kde zákon rozhodně nečiní snadnou situaci těm, kteří o újmu žádají,“ uvedl expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál (Piráti).

Paní Zuzana věří, že souvislost s očkováním prokáže. „Já to mám napsané ve zprávě, že je to reakce přímo na vakcínu. Že se to projevilo do pěti minut a mám tam napsané, že nemůžu být očkovaná v dalším kole,“ popsala Zuzana.

O odškodnění po vakcinaci si přitom v Česku zažádalo už 21 lidí. Tři z nich požadují částku sto milionů korun. Nikomu ale ministerstvo zdravotnictví zatím peníze nevyplatilo. ‚‚Kolegové žádosti o odškodnění stále prověřují. Nemyslím si, že došlo k jasnému zamítnutí. Pokud bude odškodnění na místě, tak ho poskytneme,‘‘ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle něj by měla stejná pravidla platit i pro povinná očkování. „Existuje zákon o odškodnění za povinné očkování,  máme celou řadu dalších povinných očkování a stát za to přejímá zodpovědnost,“ doplnil Vojtěch.

Tagy:
očkování odškodnění peníze Ministerstvo zdravotnictví koronavirus komplikace Zdeněk Hostomský