Čachry s bezinfekčností v Česku jen kvetou. Jaké triky odmítači používají nejčastěji?

Ilustrační foto

Obcházení restrikcí

Češi se snaží obejít, co se dá. V současnosti hlavně vládní restrikce, podle nichž je pro vstup do určitých zařízení nutné ukázat doklad o očkování nebo o prodělání nemoci. Kromě falšování zmíněných dokumentů nebo vyhledávání míst, kde se tato nařízení nedodržují, někteří odmítači očkování zvolili riskantnější taktiku, jak se opatřením vyhnout.

Hospody, divadla ale i fitness centra. Bez dokladu o prodělání nemoci koronaviru nebo očkování se dnes na tato místa nedostanete. Ti, kteří očkování nepodstoupili a covid ani neprodělali, proto hledají jiné způsoby, jak získat nezbytné potvrzení o bezinfekčnosti.

Jednou z možností je dokument zfalšovat. „Očkování moc nevěřím, nechci do sebe dávat něco, co není pořádně prozkoumané. Párkrát jsem očkování falšovala, není to nic těžkého,“ sdělila CNN Prima NEWS jedna z odpůrkyň očkování. Další antivaxeři raději chodí na místa, kde se těmito doklady prokazovat nemusí.

Jiní hledají pomoc na internetu. Redakce iDNES.cz narazila na několik případů, kdy lidé na internetu shánějí nakaženého člověka, který místo nich půjde na PCR test. Stačí, když si například žena, která chce certifikát získat, sežene nakaženou vrstevnici. Ta s její kartičkou pojištěnce vyrazí na testování. Za předložení falešného testu ale lidem hrozí pokuta několik tisíc a v nejhorším případě až tři miliony korun.

Web iDNES.cz uvedl konkrétní případ. Ondřej K. na internetu sháněl někoho nakaženého. „Možnost výdělku pro pozitivně testované na COVID-19. Potřeboval bych, kdyby se někdo nechal otestovat za mě nebo moji ženu. Bylo by to reálné?“ stálo v jeho inzerátu. Nabízel za to odměnu dva tisíce korun.

Příjemné odpoledne s nakaženým člověkem

Zájemci by zapůjčil svou pojištěneckou kartu. Při testování chtějí laboratoře vidět totiž pouze tento doklad, jiné kompetence nemají. „Kartičku bych vzal s sebou. Pohybuji se většinou ve středních Čechách, ale asi by nebyl problém někam dojet,“ dodal. Podobné nabídky se navíc objevují stále častěji.

Někteří „odmítači“ očkování jdou však ještě dál. Raději se chtějí dobrovolně nechat nakazit koronavirem, než aby se očkovali. Získají tím potřebný covidový certifikát, který jim pak umožní vstup do restaurací či do kina.

„Potřebujete si do Vánoc přivydělat? Jste prokazatelně nakažení covidem? Přišel bych k Vám na návštěvu, potřebuji mít pozitivní PCR test. Příjemné odpoledne s nakaženým člověkem a můj následný pozitivní PCR test je řešení, které rád finančně odměním,“ píše například uživatel Roman z Prahy v jedné z facebookových skupin, ve které lidé hledají práci. Více se dočtete zde.

Tagy: