Zvedání přímých daní je nepřijatelné. Nezvyšujme sazby, vyžeňme závist, říká Skopeček

Nedovedu si představit zvyšovat daň z příjmu fyzických osob, u právnických bych to nedoporučoval. Do jednání jsme šli s tím, že zvedání přímých daní je nepřijatelné. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl poslanec Jan Skopeček (ODS). Osobně je spíše toho názoru, že by se z Česka měla vyhnat závist. „Jestli se firmám daří, musíme být spokojeni všichni,“ doplnil k dani z příjmu právnických osob.

„Nedovedu si to nyní představit, ale vyloučit nemůže člověk nic,“ sdělil Skopeček na dotaz, jak se ODS staví k návrhu možného zvýšení daní z příjmu u fyzických a právních osob. „Do jednání jsme jako ODS šli s tím, že zvedání přímých daní je nepřijatelná věc. U příjmu fyzických osob si to neumím představit, u právnických osob bych to nedoporučoval. Ekonomiku potřebujeme podpořit,“ pokračoval.

Zaznívají však argumenty, že některé firmy solidně překonaly koronavirovou krizi i tu energetickou, a tak by se skrze vyšší daně z příjmu mělo pracovat s principem solidarity. „Jestli se firmám daří, tak musíme být spokojeni všichni a z Česka vyhnat závist. Když se někomu daří, ukazujeme na něj prstem a hned bychom si od něj chtěli něco vzít. Bude-li se českým firmám dařit kdekoliv v průmyslu, tak je to dobře,“ zdůraznil poslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přijdeme o hosty, děsí se hospodští vyšší DPH u piva. Na vesnicích by se mohlo i propouštět

Připomněl, že v takové chvíli se jedná o odraz toho, že ekonomika prosperuje. „Zachovává se vysoká zaměstnanost, je zde lepší šance na vyšší mzdy pro zaměstnance, čili to bude znamenat i vyšší příjmy do státního rozpočtu. Firmy standardně mají daň z příjmu, kterou platí každý rok. Ve chvíli, kdy bude třeba více ziskový než rok předchozí, tak to samo o sobě do rozpočtu přinese vyšší daně,“ podotkl.

Právě z toho důvodu diskuzi o zvyšování daně nerozumí. „Všichni bychom měli být spokojení. Pokud budou naše firmy ziskové a budou do státního rozpočtu odvádět vyšší daně, tak pro to nemusíme zvyšovat daňovou sazbu,“ prohlásil Skopeček.

Co si poslanec myslí o návrhu zvyšování odvodů pro OSVČ? A stihne podle něj vláda představit důchodovou reformu a úsporná opatření do poloviny května? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: