Zabereme pláž a divíme se, že žralok zaútočí. Expert řekl, čím mohly oběti predátora upoutat

Žralok mako zblízka

Expert popsal, kdy žralok zaútočí

Útok žraloka v egyptské Hurghadě byl zoufalý akt, uvedl ve Zprávách CNN Prima NEWS cestovatel a odborník na žraloky Richard Jaroněk. Napadení je prý vzácný jev, nerad by proto strašil další turisty. „Nemáme tu lidožrouta, zvíře muselo být defektní a narušené,“ dodal.

„Svým způsobem jde o defektní zvíře, které je postižené. Není to typické ani normální, vymyká se to žraločímu standardu,“ ohodnotil útok Jaroněk. U egyptského letoviska Hurghada žralok smrtelně zranil 68letou Rakušanku a ženu z Rumunska. Zatím ale není jasné, zda smrt obou žen způsobil stejný jedinec.

„Je to zoufalé zvíře, má problém s kořistí, nemá co žrát. Navíc je ve stresu, protože je v moři obrovské množství lidí. Člověk může upoutat žraloka čímkoli, třeba i hodinkami, něco, co se leskne, co ho naláká,“ pokračoval Jaroněk ve vysílání CNN Prima NEWS.

I proto, že se jednalo o zoufalý akt, nechce turisty strašit. „Zvíře to zkusilo a může to zkoušet dál. Ale není to o tom, že bychom tu měli lidožrouta, to určitě ne. Je to zvíře, které je narušené,“ ubezpečoval s tím, že útoky žraloka na člověka jsou spíše ojedinělé.

Jeho kolega Steve Lichtag byl ve svých výrocích však radikálnější. „Dá se předpokládat, že zaútočí znovu. Pokud se ho nepodaří najít a zlikvidovat, což je velmi málo pravděpodobné, jedinec může dál pokračovat ve své ‚krasojízdě‘. Potravy tam má dost,“ popsal odborník na žraloky.

Plaveme v jejich blízkosti

Navíc často plaveme v jejich blízkosti. „Zabereme pláž a jsme překvapeni, že dojde k nehodě. To je jejich typické místo, do příbojových vln chodí spát i lovit malé ryby, to je typické loviště,“ podotkl Jaroněk ve Zprávách. Stejně jako většina odborníků radí při kontaktu se zvířetem zachovat klid.

Po útocích žraloka místní úřady od soboty na tři dny uzavřely v okolí místa neštěstí pláže a zakázaly všechny aktivity v moři, včetně potápění, šnorchlování či windsurfingu. Do vod u Hurghady nesmějí vplouvat ani rybářské lodě.

Tagy: