Bestiální vražda 16leté stopařky na Písecku. Řidič ji bodl přímo do srdce a pohodil v lese

Pavel Záruba si v soudní síni v roce 2003 vyslechl zdůvodnění rozsudku za vraždu.

Vrah stopařky. Dostal 20 let, obětí se stala i jeho matka a sestra

Pavel Záruba měl ke zločinu blízko už od dětství. V hledáčku policie byla kvůli krádežím takřka pravidelně jeho matka a později i on sám. Když ho detektivové v roce 2002 obvinili z vraždy teprve šestnáctileté stopařky, tvrdil, že je nevinný. Dokonce se snažil vraždu svalit na svého kamaráda. Soudci mu ale neuvěřili a poslali ho na dvacet let do vězení. O několik let později si pro něj osud připravil ale ještě jiný, mnohem krutější trest. Děsivý příběh vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Šestnáctiletá Jana Š. žila se svými rodiči ve Strakonicích. Cestu do a ze školy v nedalekém Písku si ráda zkracovala stopováním. V roce 2002 se jí to ale stalo osudným. Spolužáci ji naposledy viděli odpoledne 16. května. Po obědě se s kamarády rozloučila a zamířila k silnici směřující na Strakonice. Podle detektivů na cestě brzy potkala osobní auto, které řídil Pavel Záruba. Ten se podle výsledků vyšetřování ochotně nabídl, že dívku sveze. Tam, kam mířila, však nikdy nedojela. Její tělo objevil náhodný kolemjdoucí v lese až po třech týdnech. Byl právě na houbách, když odkryl nalámané větve a pod nimi ji uviděl. Měla roztrženou podprsenku a propíchnuté srdce. Vzhledem k době, která od smrti uplynula, už nebyli lékaři schopni poznat, zda ji vrah znásilnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pokus o vraždu družky sekerou a místo činu v plamenech. Obviněný bezdomovec míří do vazby

Pavla Zárubu jihočeští policisté dobře znali. Už jako mladistvý se účastnil spolu se svou partou různých krádeží a dalších, spíše drobnějších deliktů. Se svou rodinou a známými žil na opuštěném statku, kterému se lidé z okolí raději vyhýbali. Na samotě se dalo sehnat všechno možné – drogy, kradené zboží nebo díly z různých osobních aut s pochybnou historií. Kvůli tomu k Zárubovým často chodili policisté. A nebyl to jen sám Pavel, kdo měl problémy se zákonem. Jeho matka byla v době spáchání vraždy už třináctkrát trestaná.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Soudce pamatující rozsudky smrti

Když policisté začali vraždu šestnáctileté Jany vyšetřovat, netrvalo dlouho a zaměřili se právě na Pavla Zárubu. Ten měl totiž v té době, kromě krádeží a dalších trestných činů, už na krku i podmínečný trest za znásilnění. Navíc nebydlel daleko od místa činu a pro vyšetřovatele byl tak logicky jedním z prvních podezřelých. Navíc u něj kriminalisté objevili i mobilní telefon zavražděné. Záruba sice tvrdil, že ho dostal od své matky, která ho měla najít u jednoho ze stánků s občerstvením v Písku, tomu ale kriminalisté neuvěřili. Když pak technici objevili dívčiny vlasy v Zárubově autě, měli detektivové už důkazů k obvinění dost.

Vražda matky a sestry

Pavel Záruba si z vězení dopisoval s rodiči mrtvé dívky. Dokonce jim vyhrožoval, že se s nimi ještě potká, a stále opakoval, že on nevraždil. Soudce Jiří Bernát odešel o dvanáct let později a Záruba se skutečně, tak jak předesílal, ihned chopil své šance k opuštění vězení. Zažádal o obnovu procesu a dokonce prohlašoval, že vraždil jeho tehdejší kamarád. Ani tentokrát mu ale soudci neuvěřili a Záruba zůstal za mřížemi.

Mnohem větší ránu ale osud Pavlu Zárubovi připravil o několik let později. To když 61letý muž zavraždil jeho matku a sestru. Muž obě ženy objevil na statku, kde rodina žila. Motivem měly být podle vyšetřovatelů osobní spory. Hádka během chvíle přerostla do brutálního napadení. Vrah vytáhl nůž a 43letou sestru i 70letou matku Pavla Záruby začal bodat. Ženy se pokoušely bránit, ale s každou další bodnou ranou ztrácely sílu, až na podlaze statku vydechly naposledy. Na útěku pak muž pod tíhou svědomí skočil pod kola rozjetého vlaku na trati jen nedaleko od místa dvojnásobné vraždy.

Tagy:
vražda krádež vrah věznice Strakonice Písek Zvlášť závažné zločiny Jiří Bernát