Pavel po schůzce se Zemanem: Různé pohledy nám nebrání, abychom se bavili vstřícně

Zvolený prezident Petr Pavel po schůzce s dosluhující hlavou státu sdělil, že přestože mají rozdílné názory, bylo první společné jednání vstřícné. Pavel Zemana mimo jiné pozval na inauguraci.

„S Milošem Zemanem jsme jednali téměř hodinu. Měli jsme tři body. Prvním byl jeho komentář k výsledkům voleb, dál mi chtěl říct, jak vnímá pozici prezidenta.Viděl dilema mezi tím, jestli být pouze prezidentem vykonavatelem, či má být ‚hráčem‘. Třetí bod byly mé výhrady ve vztahu k prezidentské kanceláři,“ uvedl Pavel před novináři.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoš: Rodičovskou musíme valorizovat. Podnikatelům bych zatrhl kupovat na firmu Ferrari

Při setkání došlo i na další témata. „Z mé strany se jednalo o pozvání na inauguraci a zájem mé ženy setkat se s paní Zemanovou. Také potvrdil, že předsedu Ústavního soudu jmenovat nebude. Bavili jsme se i o tom, že máme různé pohledy na některé věci, ale to asi nebránilo vstřícnému jednání,“ doplnil nově zvolený prezident.

Zeman podle Pavla kritizoval také Babiše, kterého volil a podporoval v prezidentské volbě. „Viděl to tak, že si Babiš do značné míry prohrál ty volby sám. Volil ho, takže má podle něj právo jej kritizovat,“ řekl Pavel.

Zeman avizoval, že s Pavlem bude chtít v Lánech mluvit o prezidentském údělu. Pavel měl naopak v plánu mimo jiné Zemana požádat, aby už nečinil do konce svého mandátu žádná zásadní rozhodnutí. Na mysli měl zejména jmenování nového předsedy Ústavního soudu. Zeman ale v mezičase oznámil, že tento krok neučiní. Své rozhodnutí označil za vstřícné gesto na rozloučenou. Pavel považuje Zemanovo oznámení za správné.

Tagy: