Zvonek nahradilo vrtání. Řemeslníci se vrátili do škol, rekonstruují třídy i tělocvičny

Řemeslníci se vrátili do školy, rekonstruují třídy i tělocvičny.

Příprava škol na silné ročníky

Třídy se vyprázdnily, ale mnohé školy ani o prázdninách nezůstávají opuštěné. V září totiž do lavic usedne podle odhadů ministerstva až 110 tisíc prvňáčků. A tak se do mnohých školních budov nastěhovali řemeslníci a pracují na tom, aby bylo za dva měsíce všechno připravené.

Sotva zaschl inkoust na vysvědčení a poslední žák opustil budovu, mohlo se začít. Zedníci, malíři, pokrývači, elektrikáři – ti všichni se vrací do školy. Ne k tabuli, ale pracovat.

Na Základní škole Seifertova v Jihlavě ve třídě 5. D ještě nedávno seděli žáci, teď jsou lavice přikryté. Zvonek tu vystřídal rachot sbíječek. „Důvodem je, že stoupačky praskají, jsou staré, litinové. Budou se měnit za plastové,“ sdělil redakci školník Martin Dvořák. V budově jako by žádné prázdniny nenastaly. „Dneska sem všichni chlapi přijeli, takže od rána je tady frmol,“ konstatoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Panenka v kroji či lístky na koncert. Jaké dary si učitelé odnášejí od školáků za vysvědčení?

Termíny jsou neúprosné, do konce prázdnin musí být hotovo a navíc se chystají i změny. „Aktuálně se připravují nové hygienické normy, které by měly platit již od školního roku 2023/2024, a měly by odstranit někdy i neodůvodněné limity pro prostory,“ sdělila Tereza Fojtová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství.

Redakcí oslovené školy ale mají zatím k chystaným novinkám minimum informací a neumí si to v praxi představit. Ve velkém se teď opravuje i tělocvična na gymnáziu v Humpolci. „Co se týče kapacity, tak ne, na jako takovou to mít vliv nebude. Ale třeba stav tělocvičny byl opravdu nevyhovující, opadávala omítka,“ líčil ředitel Gymnázia dr. A. Hrdličky Jiří Dalík.

ČTĚTE TAKÉ: Česko si chytré děti nezaslouží, pošleme je jinam. Lopaty ať do toho nekecají, vzkazují rodiče

Přetlak prvňáčků je podle ministerstva hlavně ve městech nebo tam, kde se ve velkém v poslední době stavělo. U zásadních oprav někde pomohl kraj, škola by tolik financí sama nesehnala.

Tagy: