Zvýšení platů? Odbory odešly s prázdnou. Jsem v šoku, že na to přistoupily, diví se ekonom

Ekonom Petr Bartoň

360°, Karel Haas, Milan Feranec, Patrik Eichler, Lubomír Kopeček, Petr Bartoň, Ivan Pilný - 4.10. v 22:26

Jen 1 400 korun pro státní zaměstnance? Jsem v podstatě téměř šokován, že na tohle odbory přistoupily, nic nového nezískaly. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl ekonom Petr Bartoň. Reagoval tím na čtvrteční oznámení vlády, že od ledna zvýší platy ve veřejné sféře a odbory ukončí stávkovou pohotovost.

„Vláda říkala, že peníze jsou, a já jsem v podstatě téměř šokován, že na to odbory přistoupily. Když něco dává ekonomický smysl, tak na to odbory většinou nepřistupují,“ popsal Bartoň.

ČTĚTE TAKÉ: Konec stávkové pohotovosti. Platy ve veřejném sektoru vzrostou od příštího roku o 1 400 korun

Podle ekonoma odbory odmítly minulý měsíc nabídku zvýšení platů nízkopříjmovým, protože ji chtěli pro všechny. „Nakonec odbory technicky odcházejí s téměř prázdnou,“ popsal Bartoň. Doplnil však, že je to dobře pro státní rozpočet a hlavně pro nízkopříjmové, protože těm je potřeba pomoci nejvíce.

„Nikde jsem neviděl kvantifikaci, kolik to bude stát,“ uvedl pro CNN Prima NEWS bývalý ministr financí Ivan Pilný. Krok, že nízkopříjmoví zaměstnanci dostanou přidáno, ocenil. „Z principu bych s tím souhlasil, skutečně jim to pomůže,“ dodal. Zdůraznil, že ale neví, kde se v rozpočtu na to vezmou peníze. „ Podotýkám, že stát je největší zaměstnavatel v této zemi a zaměstnává téměř půl milionu lidí,“ doplnil Pilný.

Stávková pohotovost se ruší

Od ledna příštího roku vzrostou platy ve veřejném sektoru měsíčně o 1 400 korun. Vláda se na tom dohodla s odbory, které zruší stávkovou pohotovost. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek oznámil premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Dohoda se týká platových skupin jedna až čtyři. U skupiny pět, která se týká pracovníků ve školství, ještě bude vláda s odbory jednat o tom, jak přesně se mzdové prostředky rozdělí, upřesnil Fiala. Čtvrteční dohoda by neměla mít vliv na vyhlášenou stávku justičních odborů, týká se pracovníků, jejichž odborové svazy jsou zastoupeny v ČMKOS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o předsedu lidovců právě vypukl: Jdu do toho s pokorou, oznámil ministr Výborný

Tagy: