Boj o předsedu lidovců právě vypukl: Jdu do toho s pokorou, oznámil ministr Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Výborný chce být šéfem lidovců

Ministr zemědělství Marek Výborný oznámil na síti X, že se hodlá ucházet o post předsedy KDU-ČSL. O křeslo zabojuje během říjnového sjezdu, dosud jde o prvního lidovce, který oznámil svůj zájem zasednout v čele strany. Jeho spolustraník a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich již dříve uvedl, že o tuto funkci nemá zájem. Ve čtvrtek zasedne širší vedení strany.

Ministr Výborný okomentoval svůj zájem ucházet se o post předsedy lidovců lakonicky na síti X. „Jdu do toho. S pokorou a odpovědností,“ napsal.

Před novináři také řekl, že lidovce poškozuje vedení kulturních válek. Ty podle něj voliče nezajímají na rozdíl od dostupnosti veřejných služeb v každé obci.

ČTĚTE TAKÉ: Cynický pokrytče, vzepřel ses vůli strany, cupují Piráti Lipavského

Ministra zemědělství v pondělí navrhla jihomoravská buňka. Hejtman kraje Grolich, o kterém se též spekulovalo v souvislosti volby nového šéfa strany, v pondělí po zasedání krajského výboru oznámil, že se o tento post ucházet nehodlá. „Vláda je v turbulentní době a myslím, že by předsedou měl být ministr, nebo minimálně někdo v Praze. Já si ale nemůžu dovolit být zvolený v půli října a odejít do vlády,“ řekl Grolich, který v krajských volbách obhájil svůj mandát.

Očekává se, že současný předseda lidovců a ministr práce sociálních věcí Marian Jurečka na čtvrtečním celostátním výboru strany oznámí, jestli bude chtít své předsednictví obhajovat. Sjezd KDU-ČSL proběhne v termínu od 18. do 19. září v Olomouci, oznámili lidovci na svých webových stránkách.

Stranický matador Jiří Čunek, kterému se podařilo obhájit senátorský mandát, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že ucházet se o předsednické křeslo se zatím nechystá. „Takové otázky bych nechal k úvahám na jindy. Situace se vyvinula trochu jinak, než jsem očekával…,“ prohlásil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo nahradí Bartoše v ministerském křesle? Horkými kandidáty jsou tři jména z hnutí STAN

Tagy: