Fico se po volbách odvázal. Zaútočil na soudce, zmínil propouštění a novináře nazval prasaty

Slovenský premiér Robert Fico gratuluje vítězi prezidentstkých voleb Peteru Pellegrinimu.

Volby vyhrál Pellegrini

Ačkoliv od zvolení nového slovenského prezidenta neuběhly ani tři dny, premiér Robert Fico od vítězství „svého kandidáta“ stihl v zemi vzbudit velký rozruch. Plánuje zvýšit daně z cigaret, zdanit slazené nápoje nebo propustit až třetinu úředníků ve státní správě. Soudce zahrnul slovními útoky, média a nevládní organizace označil za „prasata“. Výroky zazněly na setkání s médii.

Fico na pondělní společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým oznámil, že Slovensku bude muset v příštím roce ušetřit zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Vláda proto nově počítá nejen se zvýšením spotřební daně z tabákových výrobků, ale i se zavedením nové daně na náplně do elektronických cigaret a na ostatní nikotinové výrobky. „Kdo chce kouřit a kdo se chce tímto způsobem bavit, musí počítat s tím, že si za to připlatí,“ řekl premiér novinářům.

ČTĚTE TAKÉ: Macháček: Pellegrini nebude Ficův psík. Slováci podle něj inklinují k Rusku více než Češi

Navrhne rovněž zdanění nápojů s přidaným cukrem nebo umělými sladidly, a to různými sazbami podle typu nápoje. Například ochucené slazené nápoje by měly být zdaněné sazbou 0,15 eura (3,80 koruny) za litr. Obě zmíněné nové daně by měly v příštím roce přinést státu dohromady 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), tedy jen malou část potřebné celkové úspory. Další opatření Fico ani Kamenický neuvedli.

Premiér se však vyslovil pro propouštění ve státní správě. Mluvil o 30procentním snížení počtu zaměstnanců s tím, že by neměl vliv na fungování úřadů. „Možná teď vyplaším zaměstnance v ústřední státní správě, ale domnívám se, že třicetiprocentní řez by absolutně nebyl viditelný,“ namítl. Zároveň vystoupil proti zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Útok na soudce

Plánované ekonomické změny však nebyly jediné, čím Fico při pondělku vzbudil pozornost. Premiér také slovně zaútočil na dva trestní soudce nejvyššího soudu Juraje Klimenta a Petera Štifta. Učinil tak v souvislosti s jejich rozhodováním v politicky citlivých kauzách.

Před novináři se v pondělí vyslovil pro to, aby byli oba zbaveni soudcovského taláru. Předseda slovenské vlády také tvrdil, že jejich soudní senát se podílel na „špinavé práci“ proti bývalé opozici, ve které byla Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) od roku 2020 do loňských předčasných voleb.

Proti Klimentovi už Fico vystoupil minulý týden. Soudcovská rada nejvyššího soudu se tehdy ohradila proti zastrašujícím vyjádřením členů vlády a představitelů politické moci vůči soudcům. Šéf nejvyššího soudu Ján Šikuta označil veřejné ataky na soudce za nepřípustné a nebezpečné.

Média jako „politická prasata“

Nejen soudci od slovenského premiéra schytali útoky. Krátce po prezidentských volbách se Fico pustil ve videu na svých sociálních sítích i do médií a nevládních organizací: „Chci vyslovit přesvědčení, že na vlastní kůži dostatečně pocítil, čeho jsou některá politická prasata v médiích, neziskovkách a v opozici schopna,“ řekl o nově zvoleném prezidentovi Fico.

Na zmíněné konferenci s ministrem financí Fico osočil novináře, že řeší „hovadiny“, když z jejich řad padl dotaz na to, kde bude nový prezident během svého mandátu bydlet. „Co vám drbe? V demokratických volbách vyhrál volby, tak ho nechte důstojně plnit jeho úlohu,“ rozčílil se Fico.

Tagy: