KOMENTÁŘ: Nad Tatrou sa blýská. Ze Slovenska je Ficostán, přichází druhý mečiarismus?

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini po tiskové konferenci

Slovenské prezidentské volby 2024 (26)

Slováci promluvili. Za svého nového prezidenta si zvolili předsedu Národní rady Petra Pellegriniho, klíčového člena současné vládní garnitury pod vedením nestora slovenské politiky Roberta Fica. Voliči dali jasně najevo, kam si přejí, aby jejich země směřovala. Premiér má teď prakticky uhlazenou cestu k čemukoliv se rozhodne. Slovensko by se tak klidně mohlo přejmenovat na Ficostán.

„Teď můžeš ty mně říct: ‚Takto sa to robí, do psej matere‘,“ prohlásil Fico ve volebním štábu Pellegrinimu při oslavné tiskové konferenci čerstvě zvoleného slovenského prezidenta. Odkazoval tak na svoji hlášku, která na Slovensku zlidověla. Sám Fico a jeho spolustraníci ji loni vesele skandovali ze svého sídla, když Směr-SD vyhrál parlamentní volby.

ČTĚTĚ TAKÉ: Dolejší: Slováci se stydí přiznat, koho volí. Jsou paranoidnější než my a věří i dezinformacím

Zároveň tím narážel na to, že sám se o nejvyšší ústavní funkci ucházel v roce 2014, kdy jej však ve 2. kole porazil Andrej Kiska. Pellegrinimu se podařilo to, co Ficovi ne.

Čtyřnásobný slovenský premiér však vůbec nemusí smutnit. Naopak. Nyní se mu podařilo získat prakticky všechno. Má vládní koalici, jejíž členové se sice často vzájemně nesnášejí, ale jsou zároveň odsouzení ke spolupráci, protože jejich motivace udržet se u moci a mimo zdi vězení je mnohem silnější. Má pod kontrolou policii, zrušil Úřad speciální prokuratury a nyní do Grassalkovičova paláce, sídla slovenského prezidenta, dosadil svého spojence. Zbývá snad už jen Ústavní soud a některá neposlušná média.

Osobní nevraživost má podle zákulisních informací panovat i mezi Ficem a Pellegrinim. Premiér nově zvoleného prezidentovi neměl nikdy odpustit zradu z roku 2020 po prohraných volbách, kdy Pellegrini a další politici opustili Směr-SD, aby založili Hlas-SD. Kritiky často označovaný jako „Směr 2“.

Animozity šly každopádně stranou. Fico je především dokonalý pragmatik a teď se mu to naprosto vyplatilo.

Nejen, že má teď ve svých rukách téměř všechno. Jeho rivalové dnes prakticky nemají možnosti, jak se mu účinně postavit. Opoziční strany a jejich lídři nemají drajv, kterým by ho přejeli. Sami říkali, že prezidentské volby jsou referendem o Ficovi. Výsledek klání je tak jasný. Kromě toho sami nejsou jednotní. A poslední obranná hráz na politické úrovni, prezidentka Zuzana Čaputová, za pár týdnů končí.

Ficův vrchol

Když bylo jasno, jak volby dopadnou, mnozí Slováci začali (opět) propadat skepsi. „To bude druhý mečiarismus,“ řekl před volebním štábem Pellegriniho rivala, exministra zahraničí Ivana Korčoka, jeden z jeho příznivců.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Nemá úplně pravdu. Fico to kombinací v držení moci ve státě dotáhl ještě dál než Vladimír Mečiar.  Porážky v letech 2014 a 2020 ho už vůbec nemusí mrzet. Je na vrcholu a dnes může spřádat další plány. Nabízí se mu třeba ještě více posílit svoji pozici na úkor Pellegriniho, který dříve či později opustí vedení Hlasu, čímž bude strana zranitelná, a Fico si bude moci uzmout nazpět své bývalé poslance i voliče.

S nadsázkou by se tak dalo říct, že Slovensku můžeme definitivně říkat „Ficostán“.

Co lze naprosto jednoznačně shrnout, je fakt, že slovenská společnost vychází z těchto voleb více rozdělená. Polarizace je ještě silnější, spojování společnosti je krásná, ale prakticky nereálná utopie. Název slovenské hymny “Nad Tatrou sa blýská“ dostává úplně nový rozměr.

Tagy: