Zeman: Fiala nedodržel slovo. Slíbil abolici pro Mynáře, zpříjemnil tím další jednání o vládě

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že nemá problém podepsat abolici pro vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře, pak ale nedodržel slovo, uvedl bývalý prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Blesk. Odmítl ale, že by se v jednání mezi ním a Fialou tato věc spojovala s otázkou schválení Fialovy vlády. Fiala nevidí důvod komentovat údajné vzpomínky, s nimiž jejich autoři přicházejí z neznámých důvodů až s odstupem několika let, sdělila mluvčí kabinetu Lucie Ješátková.

Prezident má právo udělovat amnestie a abolice, potřebuje k nim však spolupodpis předsedy vlády či premiérem pověřeného člena kabinetu. Zeman v minulosti nejdříve popíral, že by pro Mynáře o abolici, která může zastavit trestní stíhání, usiloval. Loni v dubnu ovšem připustil, že před koncem ve funkci vládu dvakrát o abolici žádal.

„Když jsem jednal s Petrem Fialou, zeptal jsem se ho, zda je ochoten podepsat tuto abolici, a já ho budu citovat doslova, řekl: To mi nedělá problém,“ řekl Zeman Blesku. „Jednání o abolici byla dvě a nikdy to ani jedna, ani druhá strana nespojovala s otázkou schválení vlády. Když ale budu objektivní, jistě tento Fialův příslib zpříjemnil atmosféru dalšího jednání,“ doplnil bývalý prezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavlovy cesty do krajů jsou výrazně levnější, než byly Zemanovy. Nově na ně přispívá i Hrad

Ješátková uvedla, že premiér nevidí důvod komentovat údajné vzpomínky, s nimiž jejich autoři přicházejí z neznámých důvodů až s odstupem několika let, a navíc v předvolební kampani. „Rozhodují pouze fakta, a ta jsou v této věci jednoznačná,“ dodala.

„Přemýšlím, proč s tím Miloš Zeman přišel teď. Jestli je to tím, že se blíží volby, nebo že se mu začaly vybavovat nějaké vzpomínky. Nebo jestli to není taky proto, aby se třeba nějaká knížka, která teď byla vydaná, dobře prodávala,“ řekl Fiala na tiskové konferenci před odletem na státní návštěvu Itálie.

Zeman podle Fialy mluvil o abolici opakovaně, dvakrát to mělo formalizovanou podobu. „O tom jsem uvědomil vládu. Rozhodnutí znáte, nikdy jsem žádnou abolici neodsouhlasil,“ uvedl. Zeman podle Fialy vyjadřoval obavu z toho, že hrozí politické zneužití Mynářova případu pro pomstu prezidentovi. „To jsem řekl, že nic takového bych nepřipustil, ale nic takového ani nepředpokládám,“ řekl Fiala.

Zeman po posledních sněmovních volbách pověřil Fialu v listopadu 2021 sestavením nové vlády. Poté, co Fiala navrhl kandidáty na ministry, Zeman uvedl, že má výhrady ke kandidátovi na ministra zahraničí Janu Lipavskému (Piráti) a hodlá ho vetovat. Fiala jako už jmenovaný premiér odmítl kandidáty měnit a také strany vládní koalice na Lipavském trvaly a mluvily o nutnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta. Zeman nakonec jmenoval celou vládu podle Fialova návrhu, tedy i s Lipavským.

Zeman v Blesku znovu spojoval Mynářovo trestní stíhání s tím, že byl Mynář Zemanovým kancléřem. „Je obžalován především proto, že byl mým kancléřem,“ řekl bývalý prezident. Obžalobu z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie podal státní zástupce na Mynáře letos v dubnu. V případu jde o dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynář, který je v tomto případu obviněný od roku 2021, vinu opakovaně popřel, obhájit se chce před soudem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Téma, které zničí koalici? Okamžité výpovědi štěpí vládu, proti jsou lidovci, STAN i opozice

Tagy: