Kovářová zuřila kvůli predátorským publikacím: Havlíček není čistá lilie, zpražila Juchelku

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) a poslanec Aleš Juchelka (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (19)

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) a poslanec Aleš Juchelka (ANO) se v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS pohádali kvůli publikování vědeckých článků lídryně STAN do eurovoleb Danuše Nerudové a předsedy stínové vlády ANO Karla Havlíčka v kontroverzních časopisech. Nerudová podle Juchelky svůj profesorský titul získala i díky tomu, že se „k něčemu připodepsala“, Kovářová na to konto namítla, že ani Havlíček není „čistý jako lilie“.

Juchelka se trefoval do Nerudové kvůli jejímu dlouholetému působení na Mendelově univerzitě v Brně. „Nemá vůbec žádné zkušenosti s politikou, ani žádnou jinou pracovní zkušenost,“ komentoval kariéru Nerudové stínový ministr práce a sociálních věcí za ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Benda: Novotného v ODS ještě budeme řešit. Útok na Slováčkovou byl nechutný, řekl Vondráček

Jako rozdíl mezi ní a jeho kolegou z hnutí ANO Karlem Havlíčkem prezentoval, že 1. místopředseda ANO „nikdy nebyl a priori akademik“. „Vždycky to byl člověk z praxe, který nekladl důraz na to, aby dělal akademickou kariéru,“ tvrdil Juchelka.

Dodejme, že Havlíček působil na Vysoké škole finanční a správní (VŠFS), kde dodnes vyučuje. Jak před lety zjistila CNN Prima NEWS, přednášel tam i v době, kdy vedl dvě ministerstva ve vládě expremiéra Andreje Babiše (ANO) a měl k tomu několik dalších funkcí.

Juchelka dále pokračoval s kritikou Nerudové a jejího publikování v tzv. predátorských časopisech. „Kdyby ty články nepublikovala, a i ostatní akademici říkají, že nebyly nic moc nebo se vůbec netýkaly jejího portfolia, protože se k něčemu připodepsala později, tak by nemohla být ani profesorkou. Kdyby nebyla profesorkou, nemohla by být rektorkou a kdyby nebyla rektorkou, tak pravděpodobně nebude ani jedničkou na kandidátce hnutí STAN směrem do Evropského parlamentu,“ vypočítával Juchelka.

Jeho slova se však nelíbila Kovářové, podle níž používal „dvojí metr Patrika Nachera“, čímž připomněla jiného poslance ANO, který si často stěžoval na rozdílné přístupy k jednotlivcům. „Vy (Juchelka) říkáte, že všichni jsou podvodníci a nejvíce ze všeho Danuše Nerudová, a váš kolega Havlíček je nějaká vědecká hvězda, čistý jako lilie,“ reagovala místopředsedkyně dolní komory Parlamentu.

Kovářová rovněž ve vysílání CNN Prima NEWS zmínila, že do roku 2015 oficiální seznam tzv. predátorských časopisů neexistoval. „Pokud zde publikovala do této doby, nebyla si toho vědoma. Jak šla její kariéra dále potom a jakým způsobem vědecky pracovala, to nemůžete zpochybňovat,“ řekla poslankyně STAN.

PODÍVEJTE SE: Nerudová roky publikovala v takzvaných predátorských časopisech

Dodala, že by si ANO mělo udělat „doma pořádek“ s Havlíčkem, na což Juchelka reagoval, že ho mají. „Já Karlovi Havlíčkovi věřím, že je všechno v pořádku,“ odvětil zákonodárce ANO.

Má Nerudová na silný post v Evropské komisi?

Kvůli predátorským časopisům skončil jepičí politický život Pavla Tuleji (TOP 09), kterého chtěla předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová jako náhradu za končící ministryni pro vědu a výzkum Helenu Langšádlovou (TOP 09).

Že tanečky kolem Langšádlové a Tuleji poškozují hlavně TOP 09, rozhodně nerozporuje europoslanec a bývalý předseda této strany Jiří Pospíšil. Dodal však, že neúspěšnou výměnu pod taktovkou Pekarové Adamové nechce komentovat. Pouze zmínil, že náhradník za Tuleju, poslanec Marek Ženíšek (TOP 09), je jeho „politické dítě“ a má z jeho nástupu na post ministra radost.

K Nerudové poznamenal, že klidně ať v eurovolbách kandiduje a nechť ji zhodnotí média a voliči. Varoval však před jejím možným nástupem na post eurokomisařky. Česká republika má totiž podle jeho mínění velmi dobře našlápnuto na silné portfolio například díky úspěšnému předsednictví v čele EU či muniční iniciativě pro Ukrajinu.

V případě Nerudové coby člověka bez politických zkušeností by však portfolio mohlo být slabší, míní Pospíšil. „Většina na post nominuje bývalé premiéry, bývalé ministry nebo viditelné europoslance. Přemýšlím a není to ve zlém, jestli by člověk, který nevykonával žádnou politickou funkci, získal najednou významné portfolio a pozici v Evropské komisi.

Tagy: