Abramovič pod tlakem prodává Chelsea, zájem má švýcarský magnát. Kolik musí zaplatit?

Chelsea už zřejmě brzy nebude patřit Romanu Abramovičovi.

Sankce proti ruským oligarchům

Po vypuknutí války na Ukrajině byl ruský oligarcha Roman Abramovič vyzýván britským parlamentem, aby se vzdal fotbalového klubu Chelsea, který vlastní od roku 2003. Napřed oznámil předání „dozoru a péče“ klubové charitativní organizaci, ale na papíře zůstal majitelem. To už ale dlouho platit nemusí. Slavné značky se hodlá zbavit úplně. Peníze by dal do nadace

Kupcem by se podle webu Daily Mail měl stát švýcarský lékařský magnát a miliardář Hansjorg Wyss. Abramovič intenzivně hledá zájemce o londýnskou Chelsea v návaznosti na dění na Ukrajině. Je si vědom toho, že mu hrozí sankce ze strany Velké Británie. V minulých dnech už se pokusil předat správu klubu charitativní organizaci, aby milovaný klub ochránil.

„Vždycky jsem vnímal svou roli jako strážce klubu, jehož úkolem je zajistit, abychom byli co nejúspěšnější v současnosti, pokládali základy pro budoucnost a hráli pozitivní roli v našich komunitách. Měl jsem vždy na srdci nejlepší zájmy klubu a těmto hodnotám zůstávám oddaný, proto předávám správní radě charitativní nadace Chelsea dozor a péči nad Chelsea FC,“ stálo v prohlášení.

Ujistil, že prodej nebude unáhlený a nebude žádat splacení žádných půjček. „Tohle pro mě nikdy nebylo o byznysu ani penězích, ale čistě o vášni pro hru a klub,“ prohlásil. Veškerý čistý výtěžek z prodeje chce navíc vložit do nadace, kterou nechal založit.

„Nadace bude sloužit ve prospěch všech obětí války na Ukrajině. To bude zahrnovat poskytování nezbytných finančních prostředků na naléhavé a okamžité potřeby obětí a také podporu dlouhodobé práce na zotavení,“ dodal.

Abramovič žádá příliš

Wyss má o klub ze Stamford Brigde vážný zájem, ale je ochotný ho vlastnit pouze v konsorciu. „Abramovič se snaží prodat všechny své vily v Anglii a také se chce rychle zbavit Chelsea,“ řekl Wyss pro švýcarský deník Blick. „Já a další tři lidé jsme v úterý dostali nabídku koupit Chelsea od Abramoviče. Teď musím čekat čtyři až pět dní. Abramovič momentálně žádá příliš mnoho. Víte, Chelsea mu dluží 2 miliardy liber. Ale nemá peníze. Momentálně neznáme přesnou prodejní cenu.“

Daily Mail hovoří o třech miliardách liber, což je v přepočtu 91,7 miliardy korun. Taková je hodnota klubu, který vyletěl vzhůru po Abramovičově vstupu v roce 2003. Od té doby dvakrát vyhrál Ligu mistrů i Evropskou ligu, pětkrát získal titul v Premier League.

Abramovičovi, osobnímu příteli Vladimira Putina, nebylo před čtyřmi lety prodlouženo britské vízum, bez něhož se ve Spojeném království dost špatně obchoduje. Od té doby se v Británii vyskytoval jen sporadicky, byť díky získání izraelského občanství měl cestu na „ostrovy“ otevřenou.

Vzhledem k aktuálním událostem ale kolem slavného obchodníka přituhlo, navzdory tomu, že on sám má mít na rozdíl od jiných ruských oligarchů aktivní zájem na tom, aby se konflikt uklidnil. „Ukrajinci se v Rusku snažili najít někoho, kdo by mohl pomoci při hledání mírového řešení. Obrátili se s žádostí o pomoc a Roman je ten, kdo se rozhodl pomoci a zmobilizovat podporu pro mírové řešení,“ uvedl ukrajinský filmový režisér a scénárista Alexander Rodňanskij. Zřejmě to ale nestačí.

Tagy: