PŘEHLEDNĚ: Rusové, my vás tu nechceme. Co všechno válka na Ukrajině změnila ve sportu?

Ruští sportovci jsou odstřihávání od jednotlivých soutěži. A země zároveň nemůže pořádat žádné mezinárodní akce, které byly v plánu.

Ruský sport mizí z mapy

Nemohou za to, co provádí jejich prezident, ale válka na Ukrajině způsobená Vladimirem Putinem nedovoluje nic jiného. Jednotlivé sportovní federace či unie ruským sportovcům postupně znemožňují soutěžit na mezinárodních akcích a celé zemi pak organizovat jakékoliv turnaje se zahraniční účastí. Jelikož byly dveře Rusům zabouchnuty leckde, zde máte přehled nejdůležitějších změn.

  • Jeden z prvních kroků učinil evropský fotbalový orgán UEFA. Ruskému Petrohradu odebral pořádání letošního finále Ligy mistrů, které se stěhuje do Paříže.
  • UEFA také vyloučila jediného zbývajícího ruského účastníka evropských pohárů. Lipsko tak nebude hrát osmifinále Evropské ligy se Spartakem Moskva a postupuje do čtvrtfinále bez boje.
  • FIFA i UEFA později oznámily, že znemožňují jakoukoliv účast všech ruských týmů – klubů i jednotlivých reprezentací – na mezinárodní scéně. To se dotýká i českého národního týmu, který se měl v případě postupu z prvního kola baráže o mistrovství světa v Kataru přes Švédsko utkat s vítězem zápasu Rusko–Polsko. Jak bude řešena absence Rusů, zatím není jasné.
  • Sportovní sankce už udělovala i Mezinárodní hokejová federace (IIHF). Rusko spolu s Běloruskem bylo vyřazeno z mistrovství světa ve Finsku. Rusům rovněž bylo odebráno pořadatelství juniorského šampionátu, které se mělo odehrát na přelomu nového roku v Novosibirsku.

  • Tuzemský hokejový svaz už dříve vyslal do světa zprávu, že proti Rusku a Bělorusku nenastoupí česká reprezentace na žádné akci.
  • Ruský hokejový projekt KHL jede vesele dál. Ovšem podílet se na něm za daných okolností odmítly některé zahraniční týmy. Finský Jokerit Helsinky odřekl účast v play-off, klub Dinamo Riga skončil v soutěži úplně.
  • Poměrně dlouho se netrpělivě čekalo na postoj Mezinárodní volejbalové federace k invazi. A to proto, že právě Rusko mělo letos hostit světový šampionát. V prvních dnech války bylo slyšet, že „sport by měl být oddělený od politiky“, a změna nebyla k údivu veřejnosti na pořadu dne. Nakonec funkcionáři ustoupili a turnaj naplánovaný na srpen a září se bude konat jinde. Kde, to ještě není známo.
  • Rusy a Bělorusy nechce v tuto chvíli na svých závodech vidět světová atletická federace. Vyloučila je ze všech vrcholných světových akcí včetně halového mistrovství světa, které se uskuteční koncem března v Bělehradě, a červencového venkovního světového šampionátu v Eugene.
  • O velkou událost přišlo Rusko také ve formuli 1. V kalendáři měla své místo Grand Prix v Soči. Už nemá a nebude mít ani v dalších letech. Vedení seriálu ukončilo smlouvu s organizátory. K tomu Mezinárodní automobilová federace po naléhání Ukrajiny svolala jednání, na kterém rozhodovala o tom, zda dočasně nepostavit mimo své závody všechny ruské a běloruské jezdce. Nakonec zůstala u toho, že budou po tratích kroužit jako neutrální závodníci pod vlajkou FIA.
  • To znamená, že prozatím ve formuli 1 pokračuje Rus Nikita Mazepin z týmu Haas. Tuto stáj do značné míry sponzoruje prostřednictvím společnosti Uralkali Dmitrij Mazepin, otec závodníka, který má úzké vazby na ruskou vládu.
  • Ale ve Velké Británii si na okruhu Silverstone Mazepin nezazávodí. Národní organizace pro motorsport totiž zakázala ruským i běloruským pilotům startovat na všech závodech v království.
  • K invazi se postavila také cyklistika, konkrétně unie UCI. Vyloučila ze všech mezinárodních závodů ruské i běloruské národní týmy i profesionální stáje. To znamená, že momentálně nemohou šlapat do pedálů a brát za to body ani Češi Michael Kukrle a Mathias Vacek, kteří jsou součástí týmu Gazprom-RusVelo.
  • Už teď je jisté, že si ve světě do odvolání nezazávodí ruští ani běloruští lyžaři a snowboardisté. Federace FIS je vyškrtla ze Světového poháru a jiných akcí. Původní stanovisko říkalo, že se pouze zruší podniky na území Ruska.
  • V aktuální sezoně končí také ruští biatlonisté. Federace IBU chtěla napřed jít cestou kompromisu, rozhodla, že budou startovat jako neutrální sportovci. Ruský svaz to však pobouřilo a oznámil, že se ze závodů stahuje.
  • Cestu neutrálních sportovců volí paralympijské hry v Pekingu, které začnou v pátek. Mezinárodní paralympijský výbor nechtěl Rusům a Bělorusům odepřít účast, nicméně zároveň nehodlal válku na Ukrajině přehlížet.

  • Dočasně jsou vyřazeni z basketbalové Evropské ligy týmy CSKA Moskva, Kazaň i Petrohrad. V EuroCupu, druhé nejvyšší soutěži řízené společností ECA (Euroleague Commercial Assets), se zákaz startů týká Krasnodaru.
  • Evropská házenkářská federace (EHF) do odvolání vyloučila ruské a běloruské kluby a reprezentace z mezinárodních soutěží.
  • Češi si na uplynulé olympiádě v Pekingu díky manželům Paulovým oblíbili curling. Tento sport také musí měnit kvůli válce program – vrchní federace odebrala ruskému Permu pořadatelství mistrovství Evropy, které je naplánované na listopad.
  • O symbolickou reakci na akce na Ukrajině se postarala Mezinárodní federace juda, která zbavila Vladimira Putina funkce čestného prezidenta a ambasadora. Strůjce války pak také přišel o čestný černý pásek v taekwondu.
  • Další naplánované akce do Ruska se neuskuteční ani v plavání, sportovním lezení, badmintonu, sportovní střelbě nebo zmiňovaném judu. Z mezinárodních soutěži byly do odvolání vyřazeny ruské a běloruské ragbyové týmy.
  • Mezinárodní tenisová federace ITF vyloučila Rusko a Bělorusko ze všech svých týmových soutěží včetně Davisova poháru i Poháru Billie Jean Kingové. Obě soutěže ruské týmy loni vyhrály. K sankcím vůči Rusku a Bělorusku se přidali i zástupci profesionálních asociací mužů a žen ATP a WTA. Ruští a běloruští tenisté jako jednotlivci se ale mohou i nadále účastnit všech turnajů na okruzích ATP i WTA a mohou hrát i na grandslamových podnicích spadajících pod ITF. Až do odvolání ale mohou startovat jen jako neutrální sportovci.

Tagy: