Abrhám byl chytrý, galantní a poctivý herec, vzpomínají v slzách Čunderlíková i další

Noblesní herec a absolutní favorit, mistr i silná osobnost. Čeští politici i celebrity vzpomínají na Josefa Abrháma. Ten zemřel v pondělí vpodvečer ve věku 82 let. Exceloval v bezpočtu divadelních i filmových rolí a přes 40 let byl manželem herečky Libuše Šafránkové. Ta zemřela loni v červnu.

„Josef Abrhám byl mým absolutním favoritem mezi českými herci. Originální herecký styl, silná osobnost, nulová bulvární exhibice. Bude moc chybět. Díky za mnoho radosti z kvality, kterou přinesl. Upřímnou soustrast všem blízkým,“ napsal na sociální sítě ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přidali se i další politici. „Díky mistře za všechny úsměvy, za smích, radost, zamyšlení a pohlazení. To vše jsem z jeho herectví dostával a bylo to obohacením v mém životě. Byli jste úžasná dvojice na plátně i mimo něj. Díky za vše dobré, co jste pro naši společnost udělal,“ vzpomínal na legendárního herce a jeho manželku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zpráva o smrti Abrháma rozesmutnila i šéfa resortu kultury Martina Baxu (ODS). „Vzpomínám na jeho herecké umění, spoustu ikonických rolí, jeho velkou noblesu, šarm a nadhled. Čest jeho památce,“ zdůraznil.

Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska byl Abrhám noblesní herec a slušný člověk. „Teď už jsou s Libuškou Šafránkovou zase spolu… Ať odpočívá v pokoji,“ podotkl na sociálních sítích.

Na legendárního herce vzpomínají i celebrity. Například moderátor Leoš Mareš vložil jeho fotografii na Instagram a přidal k ní černé srdíčko.

Moderátor Jan Musil připomněl své setkání s hercem. „Potkali jsme se dvakrát v životě a vždy u toho byla i jeho Libuška Šafránková. Jednou to bylo v divadelní kavárně, později na pražských Vinohradech. Vždy to pro mne byl zážitek a setkání s noblesou,“ uvedl a vzkázal: „Ať je ti v nebi dobře, Josefe.“

Hřebejk: Berme to tak, že jsou spolu

K úmrtí se vyjádřil i režisér Jan Hřebejk. „Zpráva mě nepřekvapila, ale rozesmutnila. Berme to tak, že jsou spolu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Abrháma i Šafránkovou označil za naprosto skvělé a moderní herce. „Josef Abrhám byl introvertní člověk, takhle si nepředstavujete herce, byl to aristokrat,“ dodal Hřebejk.

„Zprávu jsem se dozvěděla, když jsem otevřela počítač. Bylo to šokující ráno, které nemám ráda. Za okny déšť a do toho tato zpráva,“ popsala filmová kritička Mirka Spáčilová. Uvedla, že Abrhám měl inteligentní a zdrženlivý humor, kdy si divák musí něco domyslet. „S Libuší Šafránkovou přišli s modelem, že to není velká romantická láska, ale že jsou spolu rádi,“ dodal k jejich manželství kritik Kamil Fila.

Podle herce Jana Hrušínského je Abrhám nenahraditelný. „Bude tady hrozně chybět. Osobních vzpomínek na něj mám mnoho. Snad se teď spolu s Libuškou setkali, je to pro něj vysvobození,“ uvedl. „Josef byl výborný herec, inteligentní člověk, byl to príma kolega. Dívat se na něj v divadle byl zážitek, obohacení,“ zavzpomínala ve vysílání CNN Prima NEWS o Abrhámovi herečka Daniela Kolářová.

Zprávu o Abrhámově úmrtí potvrdil Blesku hercův blízký přítel a kolega Jan Kačer. „Volal mi to jeho syn, ale nechci se k ničemu vyjadřovat. Musíte mi to prominout,“ sdělil CNN Prima NEWS. Kačer byl i na posledním rozloučení zesnulé herečky Libuše Šafránkové.

Jaká byla nejlepší role Josefa Abrháma?

Tagy: