Advokát Hradu: Stehlíková Zemana nikdy neviděla a řekla, že je dementní. Chceme omluvu

Miloš Zeman

360° (124)

Džamila Stehlíková by se za nepravdivou diagnózu stavu prezidenta Miloše Zemana měla omluvit. V pořadu 360° to na adresu psychiatričky řekl právní zástupce Hradu Marek Nespala. Artur Ostrý ale oponoval, že jeho klientka pouze sdělila erudované názory, které se „víceméně“ potvrdily. Stehlíková v minulosti uvedla, že Zeman trpí demencí. Spor nyní budou obě strany řešit i soudně, Hrad po exministryni vedle omluvy požaduje i milion korun.

„Nemáme pocit, že by se paní doktorka negativně vyjadřovala ve vztahu k prezidentovi, hovořila o zcela standardních diagnózách, ty nikomu na cti neubírají. Naopak, mám pocit, že v chaotickém společenském diskurzu vyvolaném nejasnostmi kolem stavu prezidenta přinesla erudovaný pohled,“ hájil výstupy lékařky Džamily Stehlíkové její advokát Artur Ostrý.

Podle právního zástupce Hradu Marka Nespala ale prezident žaluje lékařku za zásah do základních lidských práv a svobod a osobnostních práv. Stehlíková prohlásila, že Zeman trpí demencí. „Pardon, jestli tohle není shledáváno jako mimořádně významné nactiutrhání, navíc od lékařky, která ho neviděla… Bůhví, jestli v této pozici viděla kdysi dávno někoho jiného. Tohle je učebnicový případ,“ pravil ve vysílání CNN Prima NEWS Nespala.

Že by byla hlava státu dementní, Nespala popírá. „Jestli lékař řekne, že je dementní a ztratil mozek, tak není (prezident) schopen vykonávat funkci. Není to pravda. Ať se omluví. Pokud dá informace, může na to být pohlíženo jinak,“ pronesl Nespala v pořadu 360°.

Peníze si Hrad nenechá

„Paní doktorka je lékař, psychiatr a odborník v alkoholové oblasti. Nejedná se o vysokou školu života, věnuje se tomu celý život. Některé její závěry následně byly víceméně potvrzeny,“ oponoval Ostrý a připomněl slova lékaře Pavla Pafka. Člen prezidentova lékařského konzilia řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění a naznačil, že jde o cirhózu jater.

Z Hradu v době nemoci prezidenta nebyly veřejnosti mnohdy podávány informace jasně a včas. Podle Nespaly to však bylo jen přání prezidenta. „Zdravotní stav nebyl zveřejňován, protože nebyl přímo diagnosticky znám, Miloš Zeman nedal souhlas nikomu, ani personálu, aby jakkoliv informoval o jeho zdravotním stavu,“ podotkl s tím, že milion korun, který Hrad po Stehlíkové požaduje, v případě soudního úspěchu věnuje fondu pro ohrožené děti Klokánek.

Zeman byl loni na podzim téměř dva měsíce v pražské Ústřední vojenské nemocnici, zpočátku ve vážném stavu na klinice intenzivní medicíny. Důvod hospitalizace Pražský hrad nezveřejnil. Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s jeho chronickým onemocněním. Zeman opakovaně mluvil o tom, že trpí nechutenstvím. Konzilium pak uvedlo již výše zmíněné diagnózy.

Tagy: