Okamura: Vláda poplivala demokracii a porušuje vše, co jde. Pokusíme se ji odstranit

Tomio Okamura

K VĚCI (16)

Šéf SPD Tomio Okamura se v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ostře pustil do kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Poslance z vládní pětikoalice obvinil z toho, že SPD vystrnadili z vedení Sněmovny a že poplivávají demokracii.

Boj o křeslo místopředsedy Sněmovny byl jedním z prvních sporů, který vedlo hnutí SPD s vládní pětikoalicí od říjnových voleb. Členové SPD považují za nespravedlivé, že na rozdíl od Pirátů nemají zastoupení ve vedení Sněmovny, a to vzhledem k tomu, že mají v dolní komoře Parlamentu pětkrát více zákonodárců než právě Pirátská strana.

„Pětikoalice nás vystrnadila z vedení Sněmovny, přitom SPD volilo přes půl milionu voličů. Ani nemáme informace o tom, co se ve Sněmovně děje, členové koalice se chovají nedemokraticky. Porušují všechno, co jde. Poplivali demokracii. My se pomocí demokracie pokusíme vládu odstranit, a to neustálým politickým tlakem,“ řekl Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS.

Sám byl místopředsedou Sněmovny v minulém volebním období. V tom současném jako neúspěšný kandidát na tuto funkci často řídící schůze kritizuje. Nejvíce předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a místopředsedkyni Olgu Richterovou (Piráti). Tu dokonce před hlasováním o důvěře vládě obvinil z toho, že schůzi vůbec neumí řídit.

„Paní Pekarová i Richterová celá léta peskovaly ostatní, že něco dělali špatně. A teď se paní Richterová ani nedokáže po čtyřech letech připravit na vedení schůze Sněmovny. Já mám ženy rád, ale kritika paní Richterové je na místě. Jako místopředsedkyně má zhruba 200 tisíc korun měsíčně, řidiče a sekretariát, proto by měla předvést určitou práci,“ řekl Okamura.

Nutno podotknout, že s Pekarovou si Okamura vyměňuje jízlivé poznámky dlouhodobě. V poslední době kritizoval především její kontroverzní výroky mířené směrem k Maďarsku a tamnímu premiérovi Viktoru Orbánovi.

Okamura během vysílání otevřel mimo jiné i téma kumulace funkcí u šéfa Pirátů Ivana Bartoše či financování Starostů. Obzvlášť se pak pustil do 1. místopředsedy tohoto hnutí Jana Farského. Ten už odletěl do USA na několikaměsíční studijní pobyt.

Ačkoli se Farský nakonec pod obrovskou vlnou kritiky rozhodl vzdát svého poslaneckého mandátu, ze Spojených států tak učinit nemůže, což potvrdil v nedělní Partii i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

„Pan Farský řekl, že se vzdá mandátu poslance, uběhl týden a ještě neodstoupil. To je další skandál nad skandál,“ prohlásil Okamura. Už před týdnem označil Farského cestu do USA za podvod na voličích, protistátní činnost i vlastizradu.

Tagy: