Co osud vezme, nevrací. Zdrcená rodina zveřejnila parte zavražděných sourozenců a otce

Policisté zasahují po rodinné tragédii v Kostelci na Hané.

Obyvateli Kostelce na Hané otřásla v pátek trojnásobná vražda. Devětadvacetiletý muž tam měl podle policie zvlášť brutálním způsobem zavraždit svého otce, bratra a sestru. Policisté již mladíka obvinili a prostějovský soud ho poslal do vazby. Příbuzní tragicky zemřelé rodiny pak zveřejnili parte. Poslední rozloučení proběhne v pátek 6. května v úzkém rodinném kruhu.

„Co osud vezme, nevrací, i když nám srdce krvácí. Ta rána stále bolí a zapomenout nedovolí. Ztichla srdce, zůstal žal, kdo vás měl rád, vzpomíná dál. V hlubokém zármutku oznamujeme všem příbuzným, přátelům a známým, že nás navždy opustili pan Jiří P., pan Vít P. a slečna Aneta P. Zesnuli tragicky v pátek 29. dubna 2022 ve věku 57 let, nedožitých 24 let a nedožitých 22 let,“ píše se v parte s datem 2. května, pod nímž je podepsána rodina.

Poslední rozloučení proběhne v pátek 6. května ve 13:00 hodin ve smuteční obřadní síni na Brněnské ulici naproti městskému hřbitovu v Prostějově.

Z hrůzného incidentu, ke kterému došlo během pátečního dopoledne, jsou obyvatelé Kostelce na Hané stále v šoku. „Znali jsme se od vidění. Vždycky jsme se pozdravili,“ vylíčila deníku Blesk seniorka Anna, která bydlí ve stejné ulici. „Tu šílenost jsem viděla. Vracela jsem se zrovna z obchodu a viděla otce ležet vedle auta na zemi. Krev byla všude, tekla až na silnici. Hrůzostrašný pohled,“ popsala šokovaná důchodkyně.

I otrlí kriminalisté byli v šoku

Vraždu svých příbuzných si měl teprve 29letý pachatel naplánovat dopředu. K tomu se vyzbrojil loveckými noži. Podle kriminalistů muž nejprve zavraždil 24letého bratra, kterému zasadil minimálně 40 bodných ran. Stejným útokem zaútočil i na 22letou sestru, která se vrátila z venčení psa. Útok nepřežil ani otec, který se pokusil utéct. Pachatel jej podle kriminalistů dostihl a ubodal před domem.

„Je to hrozná tragédie v naší ulici, nikdy v životě se něco takového nestalo. Je nám to strašně líto. Rodinu jsme moc neznali, mají babičku, dědu, mladý muž roznášel letáky, všechno úplně bezproblémové, nevím, co se tam mohlo stát,“ řekl CNN Prima NEWS další z místních usedlíků.

Těla 57letého muže před domem si všiml ani ne 15letý mladík, který okamžitě zavolal pomoc. Motivem vraždy měly být podle vedoucího odboru obecné kriminality Jana Lisického problémy v rodině. Pachatel před policisty vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali. „Vycházel z denního harmonogramu jednotlivých členů rodiny. I otrlí kriminalisté byli šokováni intenzitou toho útoku a brutalitou použitého násilí. Útok byl zcela chladnokrevný, nelítostný a velmi agresivní,“ uvedl Lisický.

Podle psycholožky Jany Woleské může stát za brutálním činem těžká psychopatie pachatele. „Z toho, co jsem slyšela (na policejní tiskové konferenci), se domnívám, že jde o osobnostní patologii, která zřejmě vedla k nějakým nenávistným vzorcům chování. Ale troufnu si říci, že se v životě člověka nemůže stát nic takového, aby byl schopný tohle udělat, pokud je jen trošku sociálně kompenzovaný,“ myslí si Woleská.

Tagy: