Šílenost, krev byla všude. Svědkyně popsala vražedné běsnění v Kostelci, pachatele znala

Policisté zasahují po rodinné tragédii v Kostelci na Hané.

Nové detaily k masakru v Kostelci na Hané

Z tragédie v Kostelci na Hané na Prostějovsku jsou místní stále v šoku, někteří přicházejí s novým svědectvím. Seniorka, která se svěřila webu Blesk.cz, následky chladnokrevné vraždy viděla na vlastní oči. Krev byla všude, hrůzostrašné, popsala paní Anna.

Z páteční vraždy tří lidí v Kostelci na Hané na Prostějovsku obvinili kriminalisté devětadvacetiletého muže. Ten podle vedoucího odboru obecné kriminality olomoucké policie Jana Lisického členy své rodiny zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem a po předchozím uvážení.

„Znali jsme se od vidění. Vždycky jsme se pozdravili,“ popsala webu Blesk.cz seniorka Anna, která bydlí ve stejné ulici. Jenže pak přišlo zděšení. „Tu šílenost jsem viděla. Vracela jsem se zrovna z obchodu a viděla otce ležet vedle auta na zemi. Krev byla všude, tekla až na silnici. Hrůzostrašný pohled,“ popsala šokovaná důchodkyně.

Pachatel se podle kriminalistů vyzbrojil loveckými noži. Hrozí mu 15 až 20 let nebo výjimečný trest. Muž se k činu doznal, jde o sourozence a syna zavražděných příbuzných. Prostějovský soud jej v pondělí poslal do vazby. Motivem činu byly údajně neshody v rodině.

Sousedka přiznala, že tragédii špatně nese. „Netušila jsem, co se dělo. Říkala jsem si, pane bože, snad není mrtvý. Ale už mu prý opravdu nebylo pomoci. Policie pak v kontejnerech hledala to, čím jeho i ostatní ten syn zabil,“ pokračovala paní Anna, která nechápe, jak se její soused mohl k takovému činu odhodlat. „Nikdo nevíme, co se v tom domě dělo. Je mi jich moc líto. Byla jsem z toho psychicky špatná. Udělalo se mi doma zle,“ dodala.

I další lidé žijící v malém městě jen těžko hledají slova. Během sobotního dne přišli někteří z nich zapálit svíčku přímo před dveře domu, kde k neštěstí došlo. „Těch lidí je mi strašně líto. Otřáslo to celým městem. Lidi se tady ptali, jestli třeba nevím, kdo to udělal,“ řekl jeden ze sousedů pro CNN Prima NEWS.

„Je to hrozná tragédie v naší ulici, nikdy v životě se něco takového nestalo. Je nám to strašně líto. Rodinu jsme moc neznali, mají babičku, dědu, mladý muž roznášel letáky, všechno úplně bezproblémové, nevím, co se tam mohlo stát,“ dodal další z místních usedlíků.

Odborníci mají jasno

Podle psycholožky Jany Woleské může stát za brutálním činem těžká psychopatie pachatele. „Z toho, co jsem slyšela (na policejní tiskové konferenci), se domnívám, že jde o osobnostní patologii, která zřejmě vedla k nějakým nenávistným vzorcům chování. Ale troufnu si říci, že se v životě člověka nemůže stát nic takového, aby byl schopný tohle udělat, pokud je jen trošku sociálně kompenzovaný,“ myslí si Woleská.

Pokud by soudní znalci potvrdili, že se jedná o psychopatii, byl by pachatel podle Woleské plně odpovědný za své chování. „To, co bylo popsáno v rámci tiskové konference, je opravdu závažný trestný čin, který si zaslouží adekvátní trest. I já jako psycholožka jsem zvyklá na ledacos, ale tohle pokládám za něco hrozivého,“ řekla ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: