Plivání, kopání i výhrůžky smrtí. Agresivní útoky na české lékaře a sestry se stupňují

Agresivní útoky na lékaře a sestry se stupňují

Útoky na lékaře a sestry v nemocnicích se stupňují

Plivou, kopou, škrábou a sprostě nadávají. Útoky na lékaře a sestry se v nemocnicích stupňují. Co bylo v minulosti výjimkou, je nyní podle zdravotníků na denním pořádku. Svou zlost si pacienti vybíjí i na vybavení. Rvačku mezi pacienty zachytily nedávno také nemocniční kamery v Havlíčkově Brodě. Podobné problémy řeší i v nedalekém Pelhřimově či v Karviné, kde zavedli systém nouzových tlačítek.

Někteří návštěvníci nemocničního zařízení se neštítí ani velmi hrubého chování. Například agresivní muž, kterého zaznamenal kamerový systém nemocnice v Havlíčkově Brodě, nejdříve útočil na sestru. Jeden z pacientů v čekárně se jí zastal. To vedlo k napadení nejen jeho, ale i jeho kamaráda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Statisíce dětí v Česku nemají pediatra. Ostatní musí daleko dojíždět, řešení je v nedohlednu

„Pozorujeme nárůst agresivních útoků, a to jak verbálních, tak i fyzických. Jedná se o individuální případy, přičemž nejvíce z nich zaznamenáváme na emergency, tedy pohotovosti,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo. Vážných případů, ke kterým se volá policie, jsou tady za rok desítky.

A hlídky byly potřeba i v pelhřimovské nemocnici, kde pacient, který odmítal ošetření, zdemoloval pánské záchody. „Toalety se nacházely u chirurgické ordinace. Zničil absolutně všechno,“ ozřejmila redakci CNN Prima NEWS Alexandra Knapová, mluvčí Nemocnice Pelhřimov. Poté se pokoušel ještě prokopnout dveře. V tamním zařízení dohlíží na bezpečnost na 60 kamer.

SOS tlačítka

A dále v Karviné už před časem vsadili na SOS tlačítka. „Důvodem pro jejich zavedení jsou množící se události typu fyzického útoku, které jsou zcela nežádoucí,“ vysvětlil ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal.

Původně se zdálo, že lékárna je poměrně klidné pracoviště. Zkušenosti s pacienty ale ukázaly, že tomu tak úplně není. Nouzová tlačítka mohou využít i tady. „Někdy jsou zákazníci agresivní kvůli doplatkům. Jindy přijdou s tím, že nemůžou sehnat léky, což je aktuálně největší problém,“ vysvětlila vedoucí přiléhající lékárny Monika Syrová.

Na první pohled se tak může zdát, že nemocnice působí jako nejstřeženější pracoviště. Někdy to odnese jen květináč, jindy jdou násilníci ještě dál. Kromě klasických zastrašování neváhají sáhnout k výhružkám smrtí.

Sporné přesčasy pro zdravotníky začnou platit. Pavel podepsal novelu zákoníku práce. Podívejte se v reportáži:

Tagy:
nemocnice výbava pacient Karviná Pelhřimov Havlíčkův Brod Česko agresivita Nemocnice Havlíčkův Brod zničení zdravotnický pracovník nouzové tlačítko Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace Karvinská hornická nemocnice a.s. Petra Černo