Statisíce dětí v Česku nemají pediatra. Ostatní musí daleko dojíždět, řešení je v nedohlednu

Tisícům dětí chybí pediatr.

Až tři sta tisíc dětí v Česku nemá pediatra

Až 300 tisíc dětí v Česku nemá pediatra. Věkový průměr dětských lékařů se pohybuje kolem šedesáti let. Když pak odejdou do důchodu, často za ně není náhrada. Na Vysočině se proto rozhodli problém řešit, v okresních nemocnicích zřizují dětské ambulance, do kterých se mohou hlásit malí pacienti ze širokého okolí.

Jako první otevřeli dětskou ambulanci v nemocnici Pelhřimov. Péči tady zajišťují nemocniční lékaři z dětského oddělení. „V současné době evidujeme registrujících se zhruba 500 dětí,“ uvedla CNN Prima NEWS mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

ČTĚTE TAKÉ: Recept na nedostatek lékařů? Rušení oddělení i proměny nemocnic, uvažuje Válkův resort

„Jsou to děti, že se sem přistěhují a nikdo je nezaregistruje, potom to jsou děti, které tady žijí už delší dobu, ale stále se jim nepodařilo sehnat pediatra, a pak registrujeme také ty, u kterých víme, že jejich pediatr bude v dohledné době končit,“ vysvětloval Stanislav Houštěk, primář dětského oddělení Nemocnice Pelhřimov. Jeho slova potvrzuje i jedna z matek. „Byli jsme v Humpolci registrovaní u pana doktora a ten nám odešel do důchodu, takže jsme dlouhou dobu, zhruba dva roky, neměli pro syna praktického lékaře,“ uvedla.

Nedostatek pediatrů není problém pouze na Vysočině. Špatná situace je dlouhodobě například v příhraničních regionech. Nového pediatra od jara naléhavě hledají i ve Slavičíně na Zlínsku. V šestitisícovém městě mají nyní pouze jednoho dětského lékaře a ten už nové pacienty přijímá pouze v omezené míře.

„Chybí nám jeden pediatr. Motivujeme je tím, že jsme schopni nabídnout byt, jsme schopni vybavit ordinaci a připravit ji podle požadavků,“ řekl starosta Tomáš Chmela. Více než rok hledala pro své dvě děti pediatra i Markéta Urubková ze Slavičína. Nakonec ho našla až ve dvacet kilometrů vzdálených Vizovicích. „Je to těžké. Máme dvě děti, a je to pro nás obtížné i na dojíždění, jezdit horem dolem,“ popsala Urubková. Pediatři tvrdí, že pokud se situace okamžitě nezačne systémově řešit, bude za pár let problém sehnat dětského lékaře úplně všude.

Problém vnímají i politici

Nedostatek pediatrů vnímají jako velký problém i politici. Zatím se prý projevuje právě hlavně tak, že rodiče s dětmi musejí dojíždět k lékaři i několik desítek kilometrů. Do budoucna ale hrozí, že děti nebude mít kdo léčit. A jaká řešení tedy navrhují? „Jedno z možných by třeba bylo, kdyby se starších ročníků, 16, 17, 18 let, ujali praktici. Ale muselo by to být po dohodě s odbornou společností, muselo by to být nějakým způsobem bonifikováno. A to by mohlo vyřešit třeba krátkodobě nějakou krizi,“ uvedl Kamal Farhan (ANO).

„V Karlovarském kraji máme vyzkoušeno, že podporujeme mladé lékaře, a to už od stipendií, aby se k nám do kraje vraceli. Samozřejmě i pro nás jsou pediatři nedostatkovým zbožím, ale myslím, že i ostatní kraje by mohly jít touto cestou,“ řekla k problematice Karla Maříková z SPD. „To, co s tím můžeme dělat, je, že zvýšíme počet lékařů, kteří budou studovat praktické lékařství pro děti a dorost. Podpoříme je nějakými bonifikačními programy, rezidenčními místy. To může udělat ministerstvo zdravotnictví,“ nechal se slyšet Tom Philipp (KDU-ČSL).

Problém s pediatry vnímá i samo ministerstvo zdravotnictví. „O tomto problému se ví přibližně posledních 10 let, ale bohužel nebyly podniknuty systémové kroky, které by vedly ke zvýšení dostupnosti pediatrů,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nyní ale podle něj resort zdravotnictví koná. „Zahájili jsme změny v systému takzvaných rezidenčních míst, abychom podpořili primárně místa pro pediatrii, a snažíme se také požádat ředitele fakultních nemocnic, aby pediatry, kteří jsou ve vzdělávání, pokud možno uvolnili pro terén a oni se mohli učit přímo v ordinacích praktických lékařů,“ dodal Pavlovic.

PODÍVEJTE SE: V Česku chybějí i praktičtí lékaři

Tagy: