Politolog o Zemanovi: Alfa samec se vrací do české politiky. Uvidíme ho teď mnohem víc

Politolog Kubáček hostem Nového dne

Prezident Miloš Zeman je alfa samec, který se opět vrací do české politiky. V Novém dni na CNN Prima NEWS tak glosoval Zemanův návrat do veřejného dění po déletrvající hospitalizaci politolog Jan Kubáček. Ten také hovořil o důležitosti načasování prezidentské kanditarury a jak by měla nová hlava státu vypadat.

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se zlepšuje. Po rekonvalescenci je v úřadu aktivnější. „Bezesporu Miloše Zemana uvidíme více. Má opět větší vůli zasahovat do politického života. Málokdo by asi tipoval, že se bude chystat do Sněmovny. Zároveň naznačil, že opět začne brázdit republiku. Změna je výrazná,“ míní Kubáček.

„Miloš Zeman se také pojí se silovým prosazováním sebe sama. Je takový alfa samec české politiky. Dá se to považovat za návrat alfa samce do aktivní politiky,“ doplnil politolog.

Prezidentští šašci

Zeman v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS mimo jiné okomentoval možné kandidáty na nejvyšší post v zemi. Většinu z nich označil za „šašky“. Jedním z favoritů je podle něj expremiér Andrej Babiš (ANO). „Pravdou je, že vyzyvatelé Miloše Zemana, kteří mají pohled zcela opačný, se mohou radovat. Pro ně je to pochvala,“ řekl Kubáček.

Podle politologa je načasování oznámení kandidatury důležité. „Pokud opravdu chcete zabodovat a dostat se do druhého kola, musíte mít takovou situaci, abyste ‚měli pandemii na své straně‘. Aby bylo možné jezdit republikou, setkávat se s občany, vystupovat na náměstích. Zároveň k tomu potřebujete velmi dobrou logistiku. Počítám, že březen bude prezidentský měsíc, kdy se nám začnou oznamovat velmi vážně promyšlené a naplánované prezidentské kandidatury,“ tvrdí Kubáček.

Roli sehraje peněženka

Kubáček připomněl, že každé volby jsou kombinací ekonomických témat. „Letos to bude hodně o peněžence, protože se život zdražil a poměrně ekonomicky zkomplikoval. Druhé velké téma, které tato situace oživuje, jsou hodnotové soudy – svět je spíše nebezpečný, vidíme ho skeptičtěji,“ vysvětlil.

„Budeme chtít silného lídra, který ukáže, že se dokáže rozhodovat. Bude to výzva pro erudovaného muže nebo ženu, kteří budou schopni dohlížet a být i tvrdí na vládu,“ uzavřel politolog.

Tagy: