Alžběta se přizpůsobí jakékoliv době. Jako matka ale není žádná výhra, tvrdí expertka

Královna Alžběta II. v pátek během události Royal Windsor Horse Show (zdroj: royalfocus1)

Speciál: Alžběta II. 70 let na trůnu (206)

Královna Alžběta II. ztělesňuje to, co je v Británii chápáno jako tradiční, ustálené, historické. Kdyby nebyla ochotna se přizpůsobit aktuální době, nemohla by tak dlouho vládnout. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt. Podle šéfredaktorky Expres.cz Barbory Koukalové však není žádnou výhrou, pokud je Alžběta vaší matkou.

Svět se za Alžbětina života hodně změnil. Narodila se v roce 1926, ve stejném době, kdy se v Londýně uskutečnil první přenos televizního obrazu. Byla u toho, když si Britové začínali telefonovat nebo například serfovat na internetu. A ani ve svých pětadevadesáti letech se nepřestává vzdělávat. Používá chytrý telefon i sociální sítě. Údajně má i svůj soukromý profil na Facebooku.

„To, co žila Alžběta ve svých 26 letech, kdy nastoupila na trůn, a to, co žije dnes, je úplně jiný svět,“ řekl historik a pedagog Martin Kovář.

Dobrý posluchač i pozorovatel

Podle Forejta je královna velice flexibilní a adaptabilní člověk. „Ztělesňuje to, co je v Británii chápáno jako tradiční, ustálené, historické. Kdyby nebyla ochotna se přizpůsobit aktuální době, nemohla by tak dlouho vládnout. Královna je velice dobrý posluchač a pozorovatel. Většinou se spolehne na svůj úsudek, který má velice dobrý,“ konstatoval.

Královninou velkou oporou byl její manžel princ Philip. Ten zemřel v dubnu loňského roku. Bylo mu 99 let. „Pro Philipa nevím, zda byla královská rodina výhra. Dobře se ale adaptoval a sloužil královně, jak nejlépe mohl. Je škoda, že není po jejím boku i při tomto jubileu,“ sdělila zástupkyně šéfredaktora Expres.cz Barbora Koukalová.

„Myslím ale, že není výhra mít Alžbětu za matku – nemá na vás čas. Jako vzor lidskosti do života je zároveň obrovskou výzva. Všichni členové královské se jí chtějí vyrovnat. Jako máma s vámi nepůjde na kávu, do Mekáče, ale snaží se rodinu udržovat,“ dodala Koukalová.

Tagy: