Z úcty k Dianě titul nepoužívala, Alžběta II. ale rozhodla jinak. Camilla bude královna

Camilla a princ Charles

Camilla bude královnou

Královna Alžběta II. si přeje, aby se po její smrti manželce jejího syna a následníka trůnu prince Charlese říkalo královna Camilla, nikoliv princezna. Alžběta to takto jednoznačně v sobotu uvedla ve svém projevu k národu, který byl zveřejněn v předvečer výročí královniných 70 let na trůnu.

„Ráda bych vám všem poděkovala za podporu. Zůstávám neskonale vděčná za věrnost a náklonnost, kterou mi i nadále projevujete,“ stojí v královnině poselství.

„A až nastane čas a můj syn Charles se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně, a je mým upřímným přáním, aby, až ten čas přijde, Camilla byla známá jako královna manželka, protože bude pokračovat ve své věrné službě,“ vzkázala britská panovnice.

Charles a Camilla jsou rozhodnutím „dojatí a poctění“, uvedl jejich mluvčí.

Když se princ Charles v roce 2005 oženil s Camillou, pár oznámil, že v budoucnu bude Camilla známá jako princezna manželka, přestože má právo na titul královny, píše web CNN. Bylo to vnímáno jako vyjádření respektu kolem titulu, který byl určen Charlesově první manželce princezně Dianě. Ze stejného důvodu Camilla nepoužívá ani titul princezna z Walesu.

Podle CNN se od královny očekávalo, že se před takovým významným oznámením o titulech poradí se svými přímými dědici Charlesem a vnukem princem Williamem, což naznačuje, že oba souhlasili, neboť zřejmě cítili, že britská veřejnost je připravena přijmout Camillu jako královnu.

Velkolepé oslavy až v červnu

Camilla měla mít s následníkem trůnu poměr ještě v době, kdy byl ženatý s princeznou z Walesu. A zatímco Diana se tehdy těšila u britského národa velké oblibě, u Camilly tomu bylo naopak. „V tomhle manželství jsme byli tři, takže tam bylo trochu těsno,“ uvedla dříve v jednom z televizních pořadů Diana. Princ Charles svůj poměr s Camillou přiznal, tvrdil však, že byl své manželce nevěrný až poté, co se jejich vztah rozpadl.

S odstupem času se nálady vůči vévodkyni z Cornwallu proměnily a jak se nyní zdá, náklonnost si u britské společnosti po letech přece jen získala.

Nejčtenější britský deník Daily Mail v neděli vyšel s nadpisem na titulní straně „Camilla bude královnou“. Rozhodnutí panovnice interpretuje jako „důkaz trvalé náklonnosti k ženě, která učinila jejího prvorozeného syna šťastným“. Konkurenční bulvární deník Sunday Express projev vidí jako „královnin dárek Charlesovi k platinovému jubileu“, jak se říká sedmdesátému výročí. Královna se tím podle nedělního vydání deníku snaží o hladký přechod v nástupnictví.

„Bylo to poprvé, co se královna veřejně vyjádřila k otázce, ve které nepanuje shoda od svatby Charlese a Camilly z roku 2005,“ uvádí list The Sunday Times. Královnin krok ukončil „roky sporů a nejasností“ ohledně budoucí role vévodkyně, až její manžel usedne na trůn. „Camilla získala královnin souhlas“, konstatuje The Telegraph.

Britská monarchie slaví poprvé platinové výročí panovníka. Alžběta II. nastoupila na trůn 6. února 1952, v den úmrtí jejího otce krále Jiřího VI. Vzhledem k tomu, že začátek panování připadá na stejný den jako úmrtí otce, královna výročí neslaví okázale. Na neděli nemá panovnice na programu žádné oficiální akce. Oslavy vyvrcholí na začátku června, kdy je budou doprovázet koncerty a pouliční akce.

Tagy: