Výjimečná žena, která zasvětila život lidu. Osobnosti blahopřejí královně Alžbětě k výročí

Královna Alžběta II.

Alžběta II. slaví 70 let na trůnu

Britský princ Charles v neděli vzdal hold královně Alžbětě II. u příležitosti 70. výročí jejího nástupu na trůn. Podle něj je významné jubileum příležitostí, aby se země sjednotila a oslavila její službu vlasti. Gratulace připojují i další britské osobnosti, včetně předsedy vlády Borise Johnsona. Britskou panovnici v neděli ocenily i české osobnosti, které od ní obdržely vyznamenání.

Následník trůnu také poděkoval své 95leté matce za sobotní prohlášení, v němž vyjádřila přání, aby se po její smrti Charlesově manželce Camille říkalo královna, a nikoliv princezna. „Jsme si hluboce vědomi pocty, kterou toto přání mé matky představuje,“ uvedl.

„Rok tohoto bezprecedentního platinového jubilea dává příležitost k tomu, abychom se všichni společně sešli a oslavili službu královny, jejímž příkladem se budeme řídit v následujících letech,“ dodal princ.

Takzvané platinové výročí panovníka slaví britská monarchie poprvé. Alžběta nastoupila na trůn 6. února 1952, v den smrti svého otce krále Jiřího VI. Vzhledem k tomu, že začátek panování připadá na stejný den jako úmrtí otce, královna výročí neslaví okázale. Na dnešek nemá panovnice na programu žádné oficiální akce. Oslavy vyvrcholí na začátku června, kdy je budou doprovázet koncerty a pouliční akce.

Královně poslalo gratulace k výročí mnoho význačných osobností Británie. „Vzdávám hold její dlouholeté službě a těším se, až se v létě jako země sejdeme a oslavíme její historickou vládu,“ uvedl na Twitteru premiér Boris Johnson.

Své blahopřání sdílel na sociálních sítích také britský novinář Piers Morgan. „Gratulujeme královně Alžbětě II. k tomu, že se stala prvním britským panovníkem, který vládne 70 let. Je velkolepou skálou moudrého, klidného, silného a empatického vůdcovství, kterým byla pro tuto zemi v dobrých i zlých časech. Děkujeme Vám, Vaše Veličenstvo,“ vzkázal.

Alžbětu II. ve videu britské ambasády v ČR ocenily i čtyři české osobnosti: Martin Hilský, Libor Pešek, Petr Torák a Eva Jiřičná. Všichni od britské panovnice obdržely vyznamenání – Řád britského impéria.

Jeho předchůdkyně v čele britské vlády Theresa Mayová panovnici označila za „výjimečnou ženu, která zasvětila život službě svému lidu“. Vůdce opozice Keir Starmer se k těmto slovům připojil a uvedl, že by rád vyjádřil hluboké poděkování za 70 let královniny „mimořádné veřejné služby“.

Tagy: