Kalousek se chce zajistit. Na kandidátce TOP 09 by určitě uspěl, má jasno Zlámalová

Komentátorka deníku Echo24 Lenka Zlámalová

360° 7.12.2023

Pokud se Miroslav Kalousek (TOP 09) dostane na kandidátku do Evropského parlamentu, je předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová v ohrožení. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedla analytička deníku Echo 24 Lenka Zlámalová. Hlavní motivací exministra financí ucházet se o křeslo europoslance je podle ní finanční zajištění.

„Myslím si, že pokud by se TOP 09 rozhodla, že se Miroslav Kalousek dostane na kandidátku do Evropského parlamentu, tak tím končí spolupráce koalice Spolu do evropských voleb,“ pronesla v pořadu 360° Zlámalová.

ČTĚTE TAKÉ: Úředníci EU dostanou přidáno, letos už podruhé. Brusel zachvátilo platové šílenství

Zároveň by to prý znamenalo ohrožení předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. „Tato hra se jí nepovedla. Již před listopadovým sjezdem strany se mluvilo o tom, že jeho (Kalouskova) pozice je v ní velmi silná. Dokonce se spekulovalo o tom, že by se mohl chtít vrátit do čela TOP 09,“ řekla novinářka.

„Členové TOP 09 si uvědomují, že pokud pana Kalouska dají na kandidátku, tak tím de facto vyjadřují nedůvěru své předsedkyni. Byla by to hlubší zpráva, než že jeden bývalý politik bude na kandidátce do Evropského parlamentu,“ uvažovala Zlámalová.

Podle ní udělá Kalousek všechno, aby se tam dostal. „Podpora Prahy není náhodná. Klíčovou silou je tam Jiří Pospíšil (TOP 09) a ten by samozřejmě také na kandidátce chtěl být. Tito dva pánové jsou vzhledem k jejich politické minulosti poměrně zvláštní páreček,“ uvedla Zlámalová.

Podle novinářky by oba politici ve volbách uspěli, ať už na kandidátce koalice Spolu či samotné TOP 09. „Pokud by byli na individuální kandidátce TOP 09, tak si myslím, že je téměř jisté, že by byli zvoleni. Oba totiž mají svou velmi specifickou osobní popularitu. Jejich jména jsou silné brandy, které mnoha lidem vadí, ale zároveň mají spoustu svých fanoušků,“ sdělila.

Zásadní motivací k tomu stát se europoslanci je podle ní pro oba finanční aspekt. „Co si budeme povídat, ani jeden z nich není žádné výrazné eso evropské politiky. Kdybychom Kalouskovi dali větší test o tom, co se odehrává v Evropě, spíš v něm propadne. Oba dva v kandidatuře vidí samozřejmě především dobré ekonomické zajištění, které křeslo europoslance přináší. Co se příjmů týče, jedná se o nejlépe placený politický post,“ dodala Zlámalová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Říkáte nesmysly, vy mi neskákejte do řeči. Europoslanci se do sebe pustili kvůli migraci

Tagy: