Nejdřív Piráti, pak Rajchl a nyní KSČM. Dostál se spojil s Konečnou, chce do europarlamentu

Ještě v září 2021 o něm Piráti uvažovali jako o stínovém ministrovi zdravotnictví. Kvůli odlišným názorům na covid ale nakonec Ondřej Dostál Piráty opustil. Později se objevil jako řečník na několika protivládních demonstracích, které organizoval lídr PRO Jindřich Rajchl. Odborník na zdravotnické právo začátkem tohoto týdne předvedl další překvapivý politický manévr. Společně s komunisty bude kandidovat do Evropského parlamentu za uskupení s názvem STAČILO!. Dostálovo rozhodnutí vyvolalo posměch na sociálních sítích.

„Jsem velmi rád, že koalice STAČILO! vznikla a že nyní svým podporovatelům mohu doporučit něco, co mohou volit, aniž by měli obavu, že jejich hlasy propadnou a že v politice nebudou zastoupeni,“ řekl Dostál během pondělního brífinku. Lídryní nové koalice by měla být šéfka KSČM Kateřina Konečná.

„Komunisté iniciovali vznik koalice STAČILO! s cílem spojit levicové a vlastenecké strany, kterým nejsou lhostejné cenzorské praktiky, postavení České republiky v Evropské unii, vyhazování peněz za zbrojení či neefektivní sociální politika vedoucí k propastnému rozdílu minimálních mezd uvnitř EU,“ uvedla jediná komunistická europoslankyně.

Kromě ní a Dostála se na kandidátce objeví například místopředseda KSČM Milan Krajča, zastupitel Děčína Jan Skalický (za ANO) či zdravotní sestra a proslulá covidová dezinformátorka Petra Rédová, která v dobách koronavirové krize mimo jiné tvrdila, že zdravotníci očkováním do lidí vpravují čipy.

„Pan Dostál, který kandiduje za komunisty, přesně před rokem kritizoval Petra Pavla, že byl komunista,“ upozornila europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) se zase zamýšlel nad názvem nové koalice: „Dalo by se to vyložit různě. Mně osobně se líbí varianta – komunisté v Evropském parlamentu? STAČILO!.“

Další uživatelé připomínají Dostálovy dřívější politické spolupráce. Není to tak dávno, co měl expert na zdravotnické právo velmi blízko k Pirátům.

„O bližší spolupráci s Piráty mám zájem. Při několika setkáních s Piráty napříč republikou jsem nabyl dojmu, že sdílíme podobné hodnoty. Pomoci jsem připraven s čímkoliv, kde bude užitečná moje profesní specializace,“ uvedl Dostál v listopadu 2020 na pirátském fóru.

Zhruba o rok později – před sněmovními volbami – ho Piráti prosazovali jako možného ministra zdravotnictví v nové vládě. Netrvalo však dlouho a Dostál se zejména kvůli svým rezervovaným názorům na očkování stal nepřijatelným pro velkou část Pirátů i pro zbytek pětikoalice. V prosinci 2021 se kvůli rozdílům v hodnotových postojích rozhodl opustit poradní tým koalice PirSTAN.

Krátce poté se zúčastnil některých protivládních protestů, jejichž svolavatelé nesouhlasili s proticovidovými restrikcemi. Později Dostál opakované vystupoval jako řečník na protivládních demonstracích organizovaných Jindřichem Rajchlem.

I když sbližování Dostála se stranou PRO bylo minimálně na jaře tohoto roku vcelku očividné, v listopadu na sociálních sítích zdůraznil, že nikdy nebyl členem PRO. „Přesto jsem se účastnil mnoha besed a pár demonstrací, které se povedly. Děkuji každému, kdo je organizuje a kdo na ně chodí,“ sdělil Dostál s tím, že Rajchl na rozdíl od něj o společnou kandidátku více subjektů nejevil nikdy zájem.

Tagy:
zdravotnictví KSČM Piráti volby Ondřej Dostál Evropský parlament Česká pirátská strana Jiří Pospíšil Kateřina Konečná koronavirus COVID-19 Jindřich Rajchl Evropské volby 2024 Veronika Vrecionová PRO Petra Rédová