ANALÝZA: Proč Rusové pálili na dětskou nemocnici? Chtějí strašit a vyhnat Ukrajince

Následky dopadu ruské rakety na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě

Ukrajina: Ruský útok na Kyjev zasáhl i dětskou nemocnici

Svět už od pondělí řeší poslední ruský raketový úder na Ukrajinu, při kterém byla v Kyjevě mimo jiné zasažena i dětská nemocnice Ochmatdyt. Nešlo přitom o vojenský cíl, Kreml navíc k útoku využil velmi přesnou raketu. Rusové od té doby vychrlili do světa řadu tvrzení, kterými zásahy obhajují, potažmo házejí odpovědnost na Ukrajince. Co vůbec Moskva tímto útokem sleduje?

Raketový útok na dětskou nemocnici Ochmatdyt šokoval nejen Ukrajince, ale i západní svět. Rusové sice za sebou mají řadu jiných civilních útoků či zvěrstva v Buči a Irpini, ale to nijak nesnižuje hrůznost pondělního útoku.

ČTĚTE TAKÉ: Drtivá pomsta za útok na nemocnici: V Rusku hoří ropné sklady, 1200 zlikvidovaných vojáků

Dětskou nemocnici rozhodně nelze kvalifikovat jako hrozbu pro ruské ozbrojené síly. Proč tedy raketa Kremlu dopadla právě zde, respektive do přilehlé městské oblasti?

Bezpečnostní analytik z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že v krátkodobém horizontu se Moskva pokouší Ukrajinu učinit neobyvatelnou. Snaží se zničit celou společnost a ‚ukrajinskost’, v krátkodobém horizontu Rusku ovšem postačí, aby se mu dařilo vyhnat Ukrajince z jejich vlastní země. „Probíhá to právě tak, jak jsme viděli v posledních měsících – ničením a zaměřením ruských sil na civilní infrastrukturu,“ sdělil Havlíček.

Proto podle něj Rusové útočí na energetické objekty, zásobárny vody či jako v pondělí na civilní objekt typu nemocnice. „Má to jeden hlavní cíl – učinit tu zemi neobyvatelnou a neživotaschopnou. Pokud vyženou velkou část lidí za hranice, uškodí nejen Ukrajině, ale přenesou tíhu na její spojence,“ pokračoval analytik.

„Rusové se pokoušejí zničit myšlenku, že i v době války se na Ukrajině dá normálně žít, chodit do práce či řešit závažná onemocnění v místních nemocnicích. Používají k tomu takové údery. Obrázky devastace posléze vidí kromě celého světa i ukrajinská společnost, kterou to může vystrašit,“ Havlíček dodal pro CNN Prima NEWS.

Celý rozhovor s bezpečnostním analytikem Pavlem Havlíčkem pro CNN Prima NEWS si budete moci přečíst ve čtvrtek ráno.

Přichází nová fáze války, míní psycholog

Podle britské novinářky zaměřující se na bezpečnost a obranu Deborah Haynesové není načasování útoku náhodné. Ruská raketová salva totiž přišla v předvečer důležitého summitu Severoatlantické aliance (NATO) v americkém Washingtonu, kterého se mimo jiné účastní i český prezident Petr Pavel se šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti).

Klíčovým tématem summitu je válka na Ukrajině. „Bude to jednoznačně hlavním tématem mezi spojenci. Samozřejmě slíbí další podporu ukrajinským silám. Ukrajina se zase bude snažit dopídit informace, zda by mohla v budoucnu doplnit NATO,“ komentovala britská novinářka pro televizi Sky News.

Britský psycholog Dennis Ougrin zmínil, že Rusové se útokem na nemocnici pokoušejí v Ukrajincích, respektive v občanech dalších států, umocnit strach. „Hlavním cílem je vystrašit lidi a vyhnat co nejvíce Ukrajinců ze země. Je to zcela jiná úroveň. Začíná nová fáze konfliktu,“ uvedl v britské televizi Ougrin s tím, že značný počet ukrajinských dětí trpí kvůli válce posttraumatickou poruchou. Jen v západní části Ukrajiny, která není tolik pod palbou jako zbytek země, má problémy až 40 procent dětí.

Moskva viní Ukrajince a útok bagatelizuje

Jak na úder reaguje Moskva? Dost nejednotně a kuriózně. Část ruských představitelů například tvrdí, že dětská nemocnice byla legitimním cílem kvůli tomu, že zde prý měly být uloženy ukrajinské rakety. Ruská propaganda podle Ukrajinců rovněž hlásila, že nemocnice Ochmatdyt měla být vojenským špitálem, případně že se zde místo rakoviny léčily „afty nebo moučnivka“.

Ruské ministerstvo obrany dokonce prohlásilo, že zničení dětské nemocnice a dalších míst v Kyjevě bylo dílem Ukrajinců, konkrétně aktivitou jejich protivzdušné obrany. „Vícero fotografií a videí z Kyjeva jasně potvrzuje, že destrukce je důsledkem pádu raket ukrajinské protivzdušné obrany, které byly vypáleny na okraji města,“ uvedlo ruské ministerstvo na sociální síti Telegram. Žádné důkazy však nepředložilo.

Monitorovací mise OSN ale podle agentury Reuters uvedla, že dětskou nemocnici v ukrajinské metropoli velmi pravděpodobně přímo zasáhla ruská střela. „Analýza videozáznamu a posouzení na místě incidentu ukazují na vysokou pravděpodobnost toho, že dětská nemocnice utrpěla přímý zásah,“ konstatovala šéfka mise Danielle Bellová. Raketu podle ní zřejmě odpálilo Rusko.

Ukrajinská tajná služba SBU v úterý dopoledne na Telegramu uvedla, že má nové důkazy o zásahu nemocnice ruskou střelou s plochou dráhou letu Ch-101. Jedním z hlavních je podle ní fragment motoru řízené střely Ch-101. Zmiňuje dále analýzu trajektorie střely a povahu škod. „Závěry expertů jsou jednoznačné – šlo o cílený úder,“ uvedla SBU. Tajná služba už v pondělí sdělila, že zásah střelou Ch-101 dokládá mimo jiné úlomek střely nalezený v sutinách zdravotnického zařízení, na kterém je čitelné sériové číslo.

Tagy: