Drtivá pomsta za útok na nemocnici: V Rusku hoří ropné sklady, 1200 zlikvidovaných vojáků

Požár ropného skladu ve Volgogradské oblasti

Ukrajina: Ruský útok na Kyjev zasáhl i dětskou nemocnici

Po pondělních masivních útocích na Kyjev a Dněpropetrovskou oblast, jejichž cílem byla i dětská nemocnice a vyžádaly si nejméně 36 mrtvých, slíbili Ukrajinci ruským agresorům odplatu. Na nepřítele vyslali armádu dronů, údajně zlikvidovali více než tisícovku vojáků a zasáhli sklad ropy ve Volgogradské oblasti. Požár se zatím nepodařilo uhasit, píší ruská a ukrajinská média.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po pondělním napadení kyjevské dětské nemocnice slíbil Rusům odvetu. A na jeho slova navázal na sociální síti X i český dobrovolník působící na Ukrajině Vasyl Kapustej: „Dnes budou mít všechna ukrajinská děla a raketomety pořádně napilno, budou mít hodně velký hlad a okupantům bude po celé frontě obzvláště horko.“

ČTĚTE TAKÉ: Biden ostře zkritizoval ruský útok. Kyjevu přislíbil posílení protivzdušné obrany

A jak to vypadalo? Ukrajinci od pondělka zlikvidovali přibližně 1 220 ruských vojáků, informovala ukrajinská zpravodajská agentura Unian s odkazem na Generální štáb ozbrojených sil. Rovněž podle ní měli zničit desítky kusů nepřátelské techniky, včetně 19 obrněných vozů a 7 tanků.

Na Rusko Ukrajina v noci vypustila drony. Ruské protivzdušné obraně se podařilo 38 z nich zničit, sdělilo v úterý ruské ministerstvo obrany. Tři drony zasáhli nad Belgorodskou oblastí, sedm nad Kurskou oblastí, dva nad Voroněžskou, 21 bezpilotních letounů nad Rostovskou a pět nad Astrachaňskou oblastí, upřesnilo ministerstvo. Terčem náletu dronů se podle listu Kommersant stala i Volgogradská oblast.

Letiště ve Volgogradu a v Astrachani přistoupily k mimořádným opatřením. „Vzhledem k omezením zavedeným v regionu na využívání vzdušného prostoru byly v letovém řádu letiště v Astrachani provedeny změny. V tuto chvíli jsou přílety a odlety omezené,“ pronesla podle ruské agentury TASS Anastasija Golodovová z astrachaňského letiště. S podobným prohlášením přišlo ráno také letiště ve Volgogradu.

Další sklad ropy v plamenech

Ve Volgogradské oblasti drony způsobily požár v rozvodně ve městě Frolovo a také ve skladě pohonných hmot ve městě Kalač na Donu, napsal na svém webu list Kommersant. V prvním případě se plameny podařilo uhasit. Dodávku elektřiny jsou stále přerušeny, píše Ukrajinska pravda.

V Kalači ještě nad ránem hasiči bojovali s ohněm. Místní obyvatelé okolo čtvrté hodiny ráno zaznamenali deset výbuchů, následoval je požár v místech ropného skladu, přičemž je z různých částí města vidět černý sloup dýmu, zmiňuje Ukrajinska pravda. Na sklad pohonných hmot podle zpravodajského kanálu Mash zaútočilo přinejmenším pět dronů. O nejméně deseti výbuších mluví i kanál Shot.

Rostovská oblast na jihozápadě Ruska v noci čelila mohutnému útoku ukrajinských dronů, protivzdušná obrana z nich údajně desítky zničila. V plamenech nicméně skončily dva transformátory v rozvodně elektrické sítě, na místo vyjeli hasiči, uvedl předtím na sociální síti gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubjev. Později dodal, že se požár podařilo uhasit a že se vše obešlo bez mrtvých a zraněných.

„Hoří rozvodna ve vsi Generalskoje. Místní obyvatelé předtím slyšeli zvuk dronu a pak následoval výbuch,“ uvedl zpravodajský kanál Ostorožno. „Všechno hoří. Právě to trefili,“ uvedl svědek.

Několik zničených dronů hlásí i gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev, podle kterého si nálet nevyžádal oběti ani nezpůsobil škody. Nicméně varoval, že nebezpečí trvá.

Jeden místní obyvatel byl zabit a další dva zraněni při útoku ukrajinských sil na ruské město Belgorod, uvedl dříve na sociální síti gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Později informoval o dalším zraněném při ukrajinském ostřelování vsi Novaja Tavolžanka. Toto ostřelování podle gubernátora také připravilo část pohraničního města Šebekino o elektřinu. Bez proudu se ocitli také obyvatelé části města Grajvoron a sedmi vsí v okolí.

Gladkov kromě toho v noci na úterý oznámil, že za uplynulý den zemřeli při útocích ukrajinských ozbrojených sil čtyři lidé a dalších 20 bylo zraněno.

Masivní ruské útoky, které si vyžádaly nejméně 36 mrtvých a 150 zraněných, cílili v pondělí ráno na Kyjev a Dněpropetrovskou oblast. Nejméně 20 mrtvých a 61 zraněných hlásilo hlavní město, podle jehož starosty Vitalije Klička šlo o jeden z nejhorších útoků na metropoli od začátku invaze. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za ně slíbil odplatu. Chce také schůzi Rady bezpečnosti OSN. Ta by o věci podle diplomatů měla jednat v úterý. Rusko uvedlo, že útočilo na zařízení vojenského průmyslu a letecké základny, nikoli na civilní cíle.

VÍCE O ÚTOKU NA DĚTSKOU NEMOCNICI: Mohutný ruský útok na ukrajinská města. Mrtvých jsou desítky, zasažena byla i nemocnice

Tagy: