Hrůza v Kyjevě očima svědků: Děti po dialýze vytahovali okny, batole operovali s baterkou

Následky dopadu ruské rakety na dětskou nemocnici v Kyjevě

Ukrajina: Ruský útok na Kyjev zasáhl i dětskou nemocnici

Světla zhasla ve chvíli, kdy na operačním sále leželo dvouleté batole. Navzdory ruskému útoku na dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě si lékaři se situací poradili – rozsvítili si baterky a zákrok ve spěchu dokončili. Jeden z mnoha příběhů pondělního raketového úderu dokládá, o jak bezprecedentní situaci se jednalo. Doktoři, zdravotní sestry a rodiče nejmenších pacientů zahraničním médiím líčili, jaké hrůzy 8. července prožili.

„Bylo to děsivé. Hlasitá rána, okna skřípala. Jakmile se rozezněl poplach, děti vyvedli na chodbu. Ale přežili jsme,“ líčila pro CNN moment dopadu ruské rakety na dětskou nemocnici zdravotní sestra Natalia Sardudinová. Prozradila, že v době útoku ležely na operačních sálech dvě děti, které byly bezprostředně po ukončení zákroku přemístěny do suterénního krytu.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry mocného ukrajinského úderu. Video ukazuje demolici tanků i sebevraždu okupanta

V době úderu se na operačním sále nacházelo dvouleté batole, doplnila kolegyni Iryna Filimonová, vrchní sestra na dětském urologickém oddělení. „Zhasla světla, všechno zhaslo. Vytáhli jsme z dítěte přístroje, svítili si baterkami. Všechno bylo rychle sešité,“ popisovala bezprecedentní situaci.

Jakmile se podařilo dítě přenést do krytu, vrátila se pomoci s odklízením trosek. „Některé mé kolegyně či lékaře z operačních sálů pořezaly střepy. Naše oddělení bylo zničeno,“ přiznala.

Kouř, který bral dech

Další sestra z operačního sálu, Oksana Mosijčuková, uvedla, že se spolu s ostatními, když budovou otřásl výbuch, rychle schovali na pohotovosti. Následně musel zdravotnický tým hasit požár na  oddělení, vznítil se i operační stůl.

„Naštěstí jsou všichni naživu. Jeden z našich kolegů byl těžce zraněn, měl četné řezné rány, odvezla ho sanitka. I já mám drobná zranění od střepin, ale jsem v pořádku. Bylo to velmi děsivé. Bála jsem se o děti,“ popisovala.

Jak podotkla Sardudinová, prostor v nemocnici zahalil kouř a nedalo se dýchat. „Okna a dveře byly vyhozené do povětří. Jedna zdravotní sestra byla těžce zraněná. Ještě teď se mi třesou ruce,“ přiznala několik hodin po útoku.

O své postřehy z hrůzného dne se podělila i 21letá zdravotní sestra Maria Sološenková. Během úderu pracovala na toxikologickém oddělení. „Děti, některé pouze osmnáctiměsíční a trpící ledvinovými problémy, byly narychlo odpojeny od dialýzy a evakuovány okny budovy,“ líčila pro The Guardian. Sama okamžitě začala pomáhat druhým.

Myslela si, že ošetřuje neznámou zdravotní sestru s otevřeným zraněním hlavy. Žena byla celá od prachu, sutin a krve. Až posléze jí došlo, že se jedná o její kolegyni, kterou vůbec nepoznala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry masivní exploze. Ruský sklad vyletěl do vzduchu i s okupanty, pochlubil se Kyjev

„Útok přišel v době, kdy byla situace v nemocnici nejrušnější,“ podotkla Tanya Lapšina, zdravotní sestra ze sousedního traumatologického oddělení, kde výbuch strhl fasádu. Obávala se o dítě – v době zásahu budovy podstupovalo operaci otevřeného srdce. „Byl to naprostý chaos. Děti byly v panice, plakaly v bunkru. Pro to neexistují žádná slova. Je to strašné. Ještě teď se třesu,“ sdělila médiím.

Tohle by se nemělo dít

Nemocnice Ochmatdyt je známá pokročilými zařízeními pro péči o děti. Ročně provede na 10 tisíc chirurgických zákroků a lékaři zde ošetří 20 tisíc dětí, píše Reuters. Najednou se může postarat až o 600 dětských pacientů. V pondělí se však světem prohnaly záběry zachycující zakrvácené děti, zřícené stropy a zničené operační sály.

Pátrací akce v nemocnici byly ztíženy několika dalšími leteckými poplachy, které donutily personál záchranné služby vyhledat úkryt. „Chtějí nás zasáhnout, když zachraňujeme naše děti. Je to barbarské,“ zdůraznil jeden z dobrovolníků.

Situace silně a velmi emotivně dopadla zejména na rodiče nejmenších pacientů. Jednou z nich je Julia Vasylenko, matka jedenáctiletého Denyse, jenž se v nemocnici léčí s rakovinou. „Syn bere léky proti bolesti. Už půl dne je bez nich. Byl vynesen po schodech ze třetího patra. Byl tam kouř a silný prach,“ popisovala v pondělí pro CNN.

Marina Ploskonosová agentuře  AP sdělila, že její čtyřletý syn podstoupil v pátek operaci páteře. „Moje dítě je vyděšené. Tohle by se nemělo dít, je to dětská nemocnice,“ řekla a propukla v pláč.

Jen vteřiny poté, co raketa narazila do kyjevského zdravotnického zařízení, přispěchala Svitlana Kravčenková k dvouměsíčnímu synovi, který se zde léčil. Miminko přikryla látkou, aby ho ochránila před vzduchem poletujícím prachem. „Bylo to děsivé. Snažila jsem se ho zakrýt látkou, aby mohl dýchat,“ líčila agentuře Reuters s třesoucím se hlasem 33letá žena. V průběhu záchranné a pátrací akce držela dítě pevně v rukách, její manžel Volodymyr vedle ní sledoval zkázu.

Jejich auto zaparkované vedle zničené budovy bylo pohřbeno pod sutinami. Celá rodina ale naštěstí vyvázla jen se škrábanci a odřeninami. „Kdybychom byli v autě, tak už neexistujeme,“ podotkl muž.

ČTĚTE TAKÉ: Biden ostře zkritizoval ruský útok. Kyjevu přislíbil posílení protivzdušné obrany

Lidé jsou událostmi z pondělního rána otřeseni a zmítají jimi různé emoce. Vedle strachu, obav je to i smutek. Hněv k Rusům však 55letá lékařka Jevhenija Rokhvargová například vůbec necítí. „Možná vyčerpání. A velmi hluboký smutek. Jen si přeji, aby se to nestalo,“ dodala.

„Mezi oběťmi byly i nejnemocnější ukrajinské děti,“ řekl Volker Türk, komisař OSN pro lidská práva. Dodal, že tým OSN navštívil nemocnici krátce po jejím zasažení a viděl, jak se děti léčí s rakovinou na nemocničních lůžkách postavených pod širým nebem.

„Je to odporné a já prosím ty, kteří mají vliv, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby tyto útoky okamžitě přestaly,“ dodal Türk. Správci Kyjeva vyhlásili 9. červenec dnem smutku, kdy jsou zakázány zábavné akce a spuštěny vlajky.

Tagy: