Aneta Langerová: Ztráty jsou obrovské, musíme se uskromnit a žít z úspor

Jak řeší výpadek příjmu? Co ji zaměstnává v době, kdy kvůli pandemii koronaviru nemůže koncertovat? A v jakém oboru se hodlá uplatnit, pokud současná situace bude pokračovat dál? O tom všem promluvila zpěvačka a zlatá slavice z roku 2006 v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Umělci sčítají ztráty. O kolik vystoupení jste přišla vy?
Za ten rok jsme přišli zhruba o sedmdesát koncertů, které jsme měli v plánu. Dvě velká turné, letní festivaly, městské slavnosti a jednotlivé akce, které běžně přicházejí v průběhu roku. Ztráty jsou obrovské pro všechny interprety a jejich týmy. Koncerty jsou naše velká radost a také obživa.

Aneta Langerová (34)
Proslavila ji talentovaná pěvecká televizní soutěž, kterou v roce 2004 vyhrála. Dva roky poté se stala českou slavicí, kdy porazila do té doby suverénní Lucii Bílou. Lidé ji v tomto ročníku poslali nejvíce hlasů ze všech interpretů. Méně měl i Karel Gott, tudíž ovládla rovněž kategorii Absolutní vítěz. V roce 2010 se umístila na druhém místě v taneční soutěži Star Dance a přiznala svoji homosexuální orientaci. Její partnerkou tehdy byla ředitelka vydavatelství Supraphon Iva Milerová. Objevila se i ve filmu 8 hlav šílenství (2017), v němž si zahrála hlavní roli.

Jak řešíte výpadek příjmů?
Na konci minulého roku jsme dokončili nové album Dvě slunce, které vydáváme sami na vlastní náklady, takže jsme rádi, že se prodává a náklady na něj vynaložené se nám postupně vracejí. Všem, kteří si ho kupují, moc děkujeme za podporu. Celkově se musíme uskromnit a žít z rezervy, kterou jsme měli, ale která není nevyčerpatelná. Také jsme zažádali o podporu v rámci programu COVID –⁠ Kultura, ale to samozřejmě nejsou příjmy, které bychom měli za normální situace. Situace v kultuře je nyní opravdu zoufalá a věříme, že brzy skončí.

Je podpora ze strany ministerstva kultury pro uměleckou oblast dostatečná?
Počátkem pandemie byla podpora mizivá, myslím, že si ani vláda a následně státní úředníci nedokázali představit, jak vůbec kultura funguje. Omezení a nařízení byla často nesmyslná a nepřehledná, až likvidační. Později byla komunikace s kulturní obcí o trochu lepší a jsme rádi, že alespoň nějakou podporu stát nyní poskytuje, ale tím se nám nevrátí příjmy, které bychom za normální situace měli. Odráží se to nejen v současné době. Rány, které pandemie kultuře způsobila, pocítíme bohužel i v budoucích letech.

Kdy jste naposledy koncertovala?
S celou kapelou v září loňského roku, kdy jsme měli v plánu společné turné se slovenskou skupinou Korben Dallas, která nakonec vzhledem k situaci nemohla přijet, a tak jsme odehráli české koncerty sami. Byl to adrenalin stát po dlouhé době na pódiu a za podmínek, které se měnily každý den. Živé hraní mi chybí tak moc, že to ani slovy nedokážu vyjádřit. Sdílet emoce s živým publikem je vyvrcholením práce nás všech, je to nenahraditelné. Nedávno jsme začali jezdit do menších měst a vsí, kde jsme hráli jen s klavíristou Jakubem Zitkem pár písní do místních ampliónů v rámci iniciativy Kulturu nezastavíš. Chtěli jsme si udělat radost tím, že si alespoň trochu zahrajeme a zazpíváme a zároveň potěšíme lidi z bezpečné vzdálenosti. V této době to bylo příjemné zpestření všedních dnů a ráda bych v tom i nadále pokračovala.

Rány, které pandemie kultuře způsobila, pocítíme bohužel i v budoucích letech.

Co vás tedy zaměstnává v době, kdy nemůžete hrát?
Zkoušíme s kapelou nové písně, pracujeme na restech z minulého roku, připravili jsme pro fanoušky nový merch, vymýšlíme alternativní plány, kterých už máme za tu dobu nespočet, ale jak se všechno stále mění, tak stejně nevíme, co nakonec vyjde, a co ne.

Přemýšlela jste, v jakém jiném oboru byste se dokázala uplatnit, pokud by současná situace trvala dál?
Snažím se přemýšlet pozitivně, takže na jiný druh práce nemyslím. Hudba je tak velkou součástí mého života a tak moc mě naplňuje, že bych ji nerada někdy opustila. Ale člověk nikdy neví, třeba bych pracovala se dřevem, ráda dávám starým věcem nový život.

Někteří umělci tvrdí, že se z pandemie koronaviru dělá zbytečný strašák, jiní ji považují za hrozbu pro lidstvo. Na jaké straně „barikády“ stojíte vy?
Nejsem vědec ani lékař, abych vám mohla odpovědět. Sama se snažím dodržovat doporučení odborníků, ale řídím se hlavně vlastním rozumem. Obdivuju všechny zdravotníky a záchranáře, kteří se dennodenně snaží vážně nemocné zachránit a riskují u toho i své vlastní zdraví. Vláda by měla brát ohled i na psychické zdraví nás všech, zbytečně nás nestrašit, což se bohužel po celou dobu pandemie děje, lépe vysvětlovat svou strategii a neměnit stále své názory, někdy i ze dne na den, zajistit dostatečnou náhradu škody, která byla způsobena, abychom všichni tuto nelehkou dobu společně přečkali.

Vláda by měla brát ohled i na psychické zdraví nás všech, zbytečně nás nestrašit, což se bohužel po celou dobu pandemie děje. Lépe vysvětlovat svou strategii a neměnit stále své názory, někdy i ze dne na den.

Máte s onemocněním COVID-19 osobní zkušenost?
V mé blízkosti se koronavirus vyskytl, ale všichni ho naštěstí zvládli bez potíží.

Jaký názor máte na očkování? Je to jediný způsob jak se vrátit k normálnímu způsobu žití?
Ideální by samozřejmě bylo, kdyby si tělo přirozeně vytvořilo své vlastní protilátky. Ale vzhledem k mému oboru, kde se setkávám se spoustou lidí, a současné situaci nás asi očkování nemine.

Jaké jsou vaše plány pro letošní rok?
Rádi bychom vydali vinyl Dvě slunce a přemýšlíme o další náplni on-line prostředí na sociálních sítích a webových stránkách, kde mé fanoušky pravidelně o všem informujeme. V létě máme v plánu mnoho koncertů a na podzim jsme přesunuli velké turné k novému albu Dvě slunce. Nezbývá nám nic jiného než věřit, že se plánované koncerty budou moci uskutečnit a že se s fanoušky opět setkáme živě. Upřímně, už se nemůžu dočkat.

Tagy: