Michal David: Přišel jsem o miliony korun, zatím žiji pouze z úspor

Jak si podle něj vede vláda Andreje Babiše v boji proti pandemii koronaviru? Souhlasí s názory prezidenta Miloše Zemana, aby se v ČR začalo očkovat i ruskými a čínskými vakcínami? A co vzkazuje zpěvák a skladatel v rozhovoru pro CNN Prima NEWS kolegovi Danielovi Landovi, který žádá „otevření“ Česka?

Máte vyčísleno, o kolik peněz jste přišel kvůli pandemii koronaviru, která trvá už rok?
Jedná se o částku v řádu milionů korun. Ale nejde jen o peníze, ale i o kontakt s publikem a možnost pracovat.

Řada umělců musela jít pracovat mimo obor, aby se uživila, jak řešíte výpadek příjmů vy?
Mám druhý domov na ostrově Tenerife, takže působím tam a v podstatě jsem v jakémsi dočasném či předčasném důchodu. Zatím žiji z úspor.

Michal David (60)
Zpěvák, skladatel a hudební podnikatel, vlastním jménem Vladimír Štancl, pochází z cirkusové rodiny Kludských. V roce 1976 během studií na pražské konzervatoři založil jazzovou formaci Čtyři a na Pražských jazzových dnech získal ve svých šestnácti letech ocenění Hudebník roku. V osmdesátých letech se proslavil v komerčním projektu Kroky Františka Janečka. Poté začal působit sólově. Na svém kontě má stovky písní a několik muzikálů. V roce 2018 od prezidenta Miloše Zemana obdržel státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury. S manželkou Marcelou, dříve vynikající tenistkou mají dceru Kláru. Jejich druhorozená dcera Michaela zemřela v pouhých devíti letech na akutní leukémii. Do jeho rodiny patří i nemanželský syn Petr.

Vám a vašim blízkým se nemoc, která paralyzovala celý svět, vyhýbá?
Manželka ji už prodělala a myslím že já také. I když mi testy ukázaly negativitu, mám protilátky na stupni šest. Musel jsem to prodělat. COVID-19 beru jako strašák i velkou hrozbu. Pokud pandemie brzy neskončí, mnoho lidí zbankrotuje. Hlavně živnostníci. Na druhou stranu neuvěřitelně bohatnou firmy, které vyrábějí roušky a testy, a také ti, kteří testy provádějí. Bohužel je to takto vždy, když přijde válka nebo něco jako tato pandemie. Jedni hodně zbohatnou, jiní přijdou o všechno.

Řada lidí kritizuje vládu Andreje Babiše za to, že pandemii nezvládá, ve vládních opatřeních panuje zmatek a některá nařízení jsou proti zdravému rozumu. Jak celou situaci vnímáte vy?
Asi nikdo něco takového nečekal. Covid přišel z čista jasna a nikdo na to nebyl připraven. Vím, že chaos panuje i v jiných státech a všude na celém světě se s tím nějak snaží vypořádat. Každopádně tady na Tenerife, kde nyní žijeme, se striktně dodržuje nošení roušek i na ulici. A je zde minimum nakažených. Moje teta, která žije ve Skotsku, nesmí opustit své bydliště na více než pět kilometrů. Nemůže ke svým vnoučatům a dětem, která bydlí na druhém konci Edinburgu. To samé moje sestra ve Švýcarsku. Existují tam tvrdé lockdowny. Myslím, že je naše vláda oproti jiným státům velice benevolentní. Ale bohužel dost nezvládá pomoci těm, kteří to velice potřebují.

Ministr Zaorálek nám OSVČ a divadlům vůbec nepomáhá. Miliardy rozdává divadlům, která mají státní dotace. Nám dal zlomeček. Je to ostuda.

Je podpora umělců ze strany ministerstva kultury dostatečná?
Myslím, že vůbec. Kultura je bohužel až na posledním místě a ministr Zaorálek nám OSVČ a divadlům vůbec nepomáhá. Miliardy rozdává divadlům, která mají státní dotace. Nám dal zlomeček. Je to ostuda.

Daniel Landa přišel s iniciativou takzvaného Blanického manifestu a žádá politiky, aby se Česko co nejdříve znovu otevřelo. Má vaše sympatie?
Dan byl vždy ve svých názorech poněkud radikální. Samozřejmě, že se mi nelíbí, co se kolem nás hudebníků a divadelníků děje. Zákazy zpěvu, hraní koncertů, omezování. Ale když vidím, kolik umírá denně lidí –⁠ a nejen starší, ale už i mladší ročníky a děti –⁠ je nelehké se proti tomu postavit. Budu věřit v odborníky a v to, že koronavirus jednou odejde jako všechny epidemie v minulosti.

Společnost rozdělila nedávná událost na předávání filmových cen Český lev, kde někteří umělci porušovali vládní nařízení tím, že se shlukovali v těsné blízkosti bez roušek u stolků s popelníky. Pobouřilo vás to, nebo pro ně máte pochopení?
Jde o jakýsi druh protestu proti omezování osobní svobody. Ale myslím, že kdybychom všichni dodržovali nařízení, nebyla by čísla u nás tak vysoká. Lidé si vždy najdou nějakou cestičku jak to obejít. A to je špatně.

Ruským ani čínským vakcínám bych se nebránil. Zase je v tom jen politika.

Věříte, že jediný způsob jak se vrátit k normálnímu životu, je očkování?
Samozřejmě. A jak na mě přijde řada, nechám se hned očkovat.

Prezident Miloše Zeman prosazuje, aby se u nás začalo očkovat ruskou i čínskou vakcínou. Jejich používání ale doposud Evropská komise neschválila. Jste pro, aby je Česko i tak zakoupilo?
Já bych se jim nebránil. Rusko bylo odjakživa technickou velmocí a spousta ruských vědců přišla s něčím mimořádným. Vezměte si Mendělejeva, lety do kosmu a podobně. A Číňané jakbysmet. Vždyť každý druhý výrobek, který máte dnes doma, je čínský. Zase je v tom jen politika.

Jak jste už zmínil, že nyní pobýváte s rodinou na Kanárských ostrovech. Jak tam vypadá situace ohledně očkování? Jde to rychleji než například v ČR? A jak tamní úřady pomáhají lidem, kteří kvůli pandemii nemohou vykonávat svoji práci?
S očkováním je to tady stejné jako v celé Evropě. První se očkují zdravotníci a pak ti nejstarší a jde se věkově dolů. Vyplývá to z nařízení španělské vlády, pod kterou Kanárské ostrovy spadají. Turistů je zde velice málo. Hotely a restaurace a vůbec všechny služby s tím dost bojují. Dostávají ale od španělské vlády 70procentní dotace, a to všichni, kteří žijí z turismu. Ne jako u nás. Tohle naše vláda prostě nezvládá.

Jak na ostrově trávíte čas? A je s vámi i desetiletý vnuk Sebastian?
Jsme tu celá rodina už několik měsíců. Sebastian má štěstí na školu. Chodí do Sunny Canadian a musím konstatovat, že tam mají skvělou on-line výuku. Učí se od osmi ráno do dvou odpoledne. Je to pro něho i tak dost náročné, když musí sedět celé dny u počítače. Raději by byl s dětmi v kolektivu a osobním kontaktu. Věřme, že se to zase brzy vrátí do normálu. Já zde mám malé nahrávací studio, takže dost času trávím v něm. Mám nějaké zakázky, ale je jich minimum. Momentálně připravuji on-line koncert, na kterém je hodně práce.

Kolem něj se na sociálních sítí strhla bouřlivá diskuse. Někteří vás osočili z toho, že prodávat vstupenky za 690 Kč je nehoráznost...
Myslím, že to spíš rozpoutali moji antifanoušci. Když se podíváte na Stream.cz, nabízí jen v březnu asi 20 různých on-line přenosů. Žádný není zadarmo a některé jsou ještě dražší. Jde o poptávku a nabídku. Nikoho nenutím, aby si vstupenku koupil. Je také třeba podotknout, že si kupujete přístupový kód pro jedno zařízení, na které se může dívat více osob. Třeba celá rodina, sousedé, přátelé. Tím se cena hodně dělí. U takového koncertu se náklady pohybují v řádech statisíců.

Tagy: