Pavel naznačil, kde by mohl bydlet. Zabodoval u něj prostor pro „chlapskou zašívárnu“

Prezident Petr Pavel vyrazil na prohlídku prostor, kam by se mohl s manželkou nastěhovat. V Lumbeho vile ho zaujala půda, kde si prý dokáže představit „zašívárnu“. Svůj dům v Černoučku plánuje prezidentský pár využívat jen o víkendu.

Ještě před volbami Pavel říkal, že by k bydlení nejraději využíval svůj dosavadní dům v Černoučku. Teď je vše ale jinak. „Počítá s tím, že kvůli pracovnímu programu bude využívat bydlení v Praze, a na víkend by rád jezdil domů do Černoučku,“ sdělila jeho mluvčí Markéta Řeháková.

K TÉMATU: Pavlova inaugurace nebyla „bez ztráty kytičky“. Pekarová naštvala Zemanovou, létalo i sklo

Informaci následně potvrdila i hlavu státu. „V pátek jsme se šli poprvé podívat na možné prezidentské ubytování v Lumbeho vile a okolí. Evě se nejvíc líbilo ve sklenících, kde se kromě krásných květin, ovoce a zeleniny personál stará i o zdomácnělé kočky. U mě zabodovala půda, kde si dovedu představit ideální ,man cave‘ neboli chlapskou ‚zašívárnu‘,“ napsal nový prezident na Instagramu.

Macinka: Mít v sousedství prezidenta není nic příjemného

Podle mluvčího exprezidenta Václava Klause není vůbec jednoduché, aby hlava státu bydlela jako běžní občané. „Nároky, které kladou bezpečnostní služby na bezpečí prezidenta, mohou obtěžovat sousedy. Každý, kdo k němu jde, musí být lustrován, není to vůbec nic příjemného a myslím si, že nový prezident by toto nechtěl svým sousedům dělat,“ podotkl Petr Macinka.

Jako první Lumbeho vilu obýval Václav Klaus a domovem byla i pro manžele Zemanovy. „Řekl bych, že je pro dvě osoby maximálně. Přízemí a první patro. Není tam žádná sauna ani bazén. Co jsem zaznamenal, pro prezidenta Zemana tam zřídili na schodech takové to jezdící křeslo,“ popsal bývalý ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář.

„Pokud by pan prezident projevil zájem, jsme samozřejmě připraveni s jeho týmem jednat a nabídnout některou z resortních nemovitostí,“ sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Do té doby, než se pro prezidenta najde vhodné bydlení, bude pod drobnohledem ochranky Pavlův dům v Černoučku.

Tagy: