ANO je „kec-all party“, zní z ODS. Zákon dodržujete selektivně, namítl Nacher o rozpočtu

Poslanci Jan Bureš (ODS) a Patrik Nacher (nestr. za ANO)

Hnutí ANO není žádná catch-all party, ale spíš kec-all strana, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Jan Bureš (ODS) v souvislosti s kritikou rozpočtu ministerstva obrany ze strany poslance Patrika Nachera (za ANO). Opoziční zákonodárce totiž vyčetl vládě nerovnoměrné rozdělení prostředků mezi jednotlivé resorty, které podle něj vede k extrémním podobám neefektivního hospodaření na obou stranách. Nacher rovněž tvrdí, že kabinet napříč resorty dodržuje zákon o financování selektivně, a nadhodil příklad ze školství.

Bureš připomněl, že do resortu obrany mají podle zákona přitékat dvě procenta hrubého domácího produktu. „Panu kolegovi Nacherovi bych rád připomněl, že pro tuto legislativu také hlasoval. Pokud bychom tedy chtěli brát peníze z ministerstva obrany, nesmí hodnota přesáhnout zákonem danou hranici, jinak dojde k jeho porušení,“ vysvětlil poslanec v pořadu Zprávy PLUS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bek: Na školách se fixluje s pracovními místy. Má to důvod, o podvod nejde, ohradil se Dobšík

„Přijde mi, že ANO není žádná catch-all party (koncept všelidové strany, která se zaměřuje na voliče bez ohledu na tradiční politické spektrum, pozn. red.), jako spíš ‚kec-all party‘. Jejich zástupci totiž argumentují tím, co jim přinese slina na jazyk. Často vytahují věci, které jim možná v danou chvíli přinesou pár politických bodů navíc, což považuji za nezodpovědné,“ opřel se do opozičního hnutí.

Vláda si podle Nachera musí především ujasnit priority. „Není možné, aby některé resorty byly seškrtány tak, že prakticky přestávají fungovat, zatímco například obrana nabobtná do takových rozměrů, že přiřknuté peníze nestačí ani proinvestovat,“ namítl zákonodárce.

Ohradil se rovněž i proti tvrzení, že by ANO jednalo v rozporu s legislativou. „Platy učitelů mají dosáhnout hodnoty 130 procent průměrného platu. Jenže v příštím roce se mzdy k této částce přiblíží jen za předpokladu, že se sníží celková základna, z níž se bude poté vypočítávat průměrný plat z jiného roku,“ vysvětlil Nacher.

Celou diskusi obou poslanců, nejen ohledně rozpočtu na příští rok, si můžete pustit v úvodním videu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kde se v den stávky toulala vláda? Fiala navštívil kravín, Jurečka vyrazil do ulic

Tagy:
politika zákon státní rozpočet ministerstvo obrany ministerstvo školství Patrik Nacher vláda Zprávy plus Jan Bureš