Bek: Na školách se fixluje s pracovními místy. Má to důvod, o podvod nejde, ohradil se Dobšík

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) a předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík

Ministr školství Bek a odborář Dobšík o stávce školství

Ve školství se fixluje s navyšováním počtu pracovních míst a peníze z neobsazených pozic pak vylepšují nízké platy ostatních zaměstnanců. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj je takových míst přibližně osm tisíc, tedy desetina celkového počtu. Podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka je to ale pochopitelné, jelikož například platy kuchařek jsou tak mizerné, že není možné nikoho na tuto pozici sehnat.

„Ve školství se projevuje, že veřejné finance jsou ve složité situaci a rozpočet na příští rok je sestavován v době ekonomické stagnace,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj se v posledních pěti letech navíc dělaly v resortu protichůdné věci. „Zvyšovali jsme platy ve školství, jak naše, tak předchozí vláda, ale zároveň rostl počet míst, která platí státní rozpočet. Přibylo 40 tisíc pozic, musíme to zpomalit, to nám umožní lépe zaplatit lidi, kteří tam pracují. Není důvod posilovat personální kapacitu,“ uvedl Bek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Stávkoval milion lidí, dezinformátory jsme ale nezvali, tvrdí Středula. Kupka volá po smíru

Podle něj úroveň rozpočtu pro školství vzroste o osm miliard korun, změní se ale struktura. „Tak jako v jiných resortech je třeba napravit jeden velký nešvar, a to že se vlastně fixluje. Navyšují se počty financovaných míst, která pak zůstanou neobsazená, a z toho se vylepšují platy, které jsou nastavené nízko,“ popsal ministr s tím, že jde hlavně o nepedagogické pracovníky. Dodal, že v systému je financováno asi 80 tisíc míst, z nichž je nejméně desetina neobsazená. „Musíme zavést větší pořádek,“ řekl Bek a vyzval odbory, aby stanovily podmínky pro odměňování nepedagogických pracovníků.

Podle Dobšíka se ale nedá mluvit o fixlování. „Učitelé jsou dáni počtem hodin, tam se fixlovat nedá. U nepedagogických pracovníků je to trochu jinak. Peníze se rozdělují přes kraje, které nastavují normativy, a například na určitý počet obědů je dán počet personálu. Na XY stovek obědů máte mít například pět kuchařek, ale objektivně jich tolik neseženete, protože je to mizerně placené, takže jsou tam třeba jen čtyři, které ale dělají všechnu práci,“ popsal Dobšík.

Dodal, že páté místo je sice jakoby neobsazené a vypadá to, že stát vydává peníze neefektivně, ale jen díky tomu jsou peníze na odměny pro ostatní zaměstnance.

Předseda školských odborů si prý každopádně uvědomuje, že rozpočet není nafukovací. Posun by podle něj ale měl nastat v tarifních platech. „Odměny jsou sice fajn, ale u tarifu máte jisté, že vám to garantuje aspoň pokrytí zvýšených nákladů, které máte, například energie,“ řekl Dobšík. Navýšení platů u nepedagogických pracovníků by podle něj mělo být deset procent.

Bek naznačil, že by se v rozpočtu mohly najít další peníze. „Nedokážu odhadnout, jak se bude ta debata vyvíjet. Rozpočet pro školy se rozděluje na konci ledna. Poté, co bude uzavřen rozpočet za tento rok, bude možné využít případných nespotřebovaných výdajů k posílení některých jeho kapitol. Určitě budu navrhovat, aby se posílily platy nepedagogických pracovníků,“ sdělil ministr.

Tagy: